Стиже нови талас поскупљења у БиХ, политичари не предузимају готово ништа :: Semberija INFO ::

 

Стиже нови талас поскупљења у БиХ, политичари не предузимају готово ништа


Од наредне седмице ново поскупљење горива и до 20 фенинга по литру. Босанскохерцеговачки политичари не раде готово ништа да помогну грађанима и конкретним мјерама ублаже негативне економске трендове. А и зашто би, када им касе никада нису биле пуније због поскупљења и увећаних прихода од ПДВ-а по том основу.
 

О дјелимичном или потпуном укидању акциза на гориво код нас се прича мјесецима. Ова иницијатива запела је у Дому народу државног парламента и њена реализација није ни на видику. Иако су декларативно сви за њу, владајућа већина и опозиција на државном нивоу ипак је различито посматрају. Први су за опрезан приступ, а други оптужују прве да не мисле о грађанима.

"Битнија ствар у конретном случају, да кажем одрицање дијела или цјелокупних акциза на нафту и нафтне прерађевине је ефекат. Јер имамо ситуацију да су неке од земаља из нашег окружења управо урадиле нешто, али то грађани нису осјетили јер се нису смањиле цијене. Тако да, кад су такви захвати у питању, заиста се мора бити пријеко потребно пажљив", истиче Сњежана Новаковић Бурсаћ, посланик у ПСБиХ (СНСД).

"Када говоримо о активностима на смањењу удара на грађане. Рецимо укидању акциза. Не можемо говорити о никаквим политичким разликама. Можемо говорити само о добрим и лошим људима. Очигледно имамо лоше људе у власти који апсолутно не воде рачуна о грађанима", каже Саша Магазиновић, посланик у ПСБиХ (СДП).

Цијене из дана у дан расту. Можда највеће поскупљење је пелета и брикета, чија је цијена удвострочена. Брикет се креће око 500, а пелет је премашио 600 марака. А не могу се набавити ни по овим цијенама, јер их због повећане тражње у Европи, домаћи произвођачи углавном извозе по још већим цијенама. Федерална Влада затражила је од Савјета министара да забрани извоз пелета до краја године, али од тога нема ништа, јер РС ову забрану условљава забраном извоза трупаца које задњих мјесеци купују Кинези по три или четири пута већој цијени од тржишне. Због извоза у Кину нема довољно сировине за домаће произвођаче.

"Сви знате да је ова Влада тражила у Вијећу министара да се једна таква мјера подржи. Министри из реда српског народа и хрватског су гласали за ту мјеру. Министри из реда бошњачког народа нису. Сада пошто иде иницијатива са њихове стране за пелет, можемо да разговарамо ако ће они да испоштују наше захтјеве у вези извоза трупаца", наводи Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Србија је на два мјесеца забранила извоз пелета. Сјеверна Македонија је увела ванредно стање када је ријеч о енергентима. Једино се код нас не ради ништа. А зима долази.

"Питање у БиХ чији су интереси у питању. Да ли ви треба да заштитите властите грађане или треба да испоштујете нечије приватне интересе. И то је суштинско питање. Да ли може забранити. Може. Како може забранити. Има процедура зато. Да ли хоће забранити. То је сад друго питање", каже економски аналитичар Дамир Миљевић.

Како ће се људи гријати на зиму то бх. власти не занима. Нека се сналази како ко зна, јер свако ко буде чекао наше власти да нешто предузму, неће се зимус огријати.


БХРТ