Сукоб у Украјини: Зеленски: Русија контролише 20 одсто територије Украјине :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Зеленски: Русија контролише 20 одсто територије Украјине


Фото - Тасс
Рат у Украјини ушао је у 99. дан.

13.30 -  Зеленски: Запад да појача испоруке оружја Украјини

 Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је данас Запад да појача испоруке оружја Украјини како би покренуо рат ка преломној тачки која би јој омогућила да побиједи.

Обраћајући се видео линком Братиславском форуму GLOBSEC 2022 у главном граду Словачке, украјински лидер је рекао да су подјеле у Европи створиле могућности да Русија то искористи, али и додао да је Кијев захвалан на досадашњој помоћи Запада, пренио је Ројтерс.

13.15 -  Песков: Москва не планира да "затвори прозор у Европу"

Москва не планира да "затвори прозор у Европу" који је отворио руски цар Петар Велики, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Нико не планира ништа да затвори", рекао је Песков одговарајући на питање новинара да ли ће Русија "затворити прозор у Европу" због потешкоћа у односима са Западом, преноси агенција РИА Новости.

Такође је поручио и да предсједник Владимир Путин веома цијени улогу Петра Великог у историји Русије и чак планира да присуствује догађајима 9. јуна везаним за 350. годишњицу од Петровог рођења.

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да Русија у овом тренутку контролише 20 одсто територије Украјине.

"Морамо да се бранимо од скоро цијеле руске армије. Све борбено спремне руске војне формације су укључене у ову агресију", поручио је Зеленски у видео обраћању Парламенту Луксембурга, преноси агенција Ројтерс.

Додао је да се борбена линија фронта протеже на више од 1.000 километара.

Европска унија намјерно гура Украјину све ближе амбису, подржавајући њене ратоборне амбиције бескрајним, нејасним обећањима о европским интеграцијама, наводи се у данашњем саопштењу руског Министарства спољних послова.

„ЕУ коначно губи своју независност и мирољубиву обједињујућу паневропску агенду, коју су у њу унијели очеви оснивачи уједињене Европе“, истакнуто је у саопштењу, преноси ТАСС.

Сва одговорност за заоштравање прехрамбених и енергетских проблема у свету које изазива Европска унија пашће искључиво на Брисел и његове америчке спонзоре, додаје се у саопштењу руског Министарство спољних послова.

"Резултати самита Европске уније одржаног у Бриселу 30. и 31. маја ове године постали су још један доказ трансформације ЕУ у инструмент подривања Русије у складу са смјерницама САД и НАТО-а", наводи се у саопштењу, преноси руска агенција.

Руски борбени авиони су током протеклог дана оборили украјински борбени авион Су-25 у региону Николајева, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

"Наш ловац је оборио један авион Су-25 украјинског ратног ваздухопловства у близини села Љубомировка у Николајевској области", казао је Конашенков на конференцији за новинаре, преноси агенција РИА Новости.

Како је навео, скоро 130 украјинских војних хеликоптера већ је уништено у специјалној војној операцији.

"Укупно, од почетка специјалне војне операције, уништено је 186 авиона, 129 хеликоптера, 1.084 беспилотне летјелице, 327 противваздушних ракетних система, 3.373 тенкова и других оклопних борбених возила, 460 вишецјевних ракетних система, 1.752 минобацачке теренске артиљерије топова, као и 3.350 јединица специјалних војних возила", рекао је он.

"Стотине украјинских плаћеника у Украјини убијено је прецизним ракетама великог домета, чим су стигли на војне полигоне и у јединице. Међутим, већина је убијена у борбама због слабе обучености. Команданти јединица Оружаних снага Украјине и Националне гарде, у чијим саставима су били и плаћеници, у настојању да смање губитке своје војске, не штеде странце", поручио је Конашенков.

Навео је да је број страних плаћеника у Донбасу смањен са 6.600 на 3.500 људи, а да је од почетка маја прилив страних плаћеника у Украјину практично престао.

Додао је да су ваздушно-космичке снаге Русије погодиле 21 положај украјинске војске, укључујући командне центре батаљона "Кракен" и "Азов" у подручју Харкова.

Запад покушава да нађе разлоге како би објаснио испоруке оружја Кијеву, као и за своје понашање према Русији, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, преноси Спутњик. ОПШИРНИЈЕ

10.50 - Борбе за доњецку лавру, погинули архимандрит и два монаха

Напад на Свјатогорск је почео у уторак. Борбе се воде око Свјатогорског манастира. Како је саопштила Доњецка епархија Украјинске православне цркве приликом гранатирања манастира погинули су архимандрит и два монаха.

Према незваничним информацијама, у ваздух је дигнут посљедњи мост који повезује Свјатогорск са остатком Украјине.

Након што град буде заузет, наредни циљ руске војске биће Славјанск.

10.30 - Данас нови покушај ЕУ да усвоји шести пакет санкција

Амбасадори ЕУ данас ће се поново састати пошто у сриједу нису успјели коначно да дају ”зелено свјетло” на шести пакет санкција који су почетком недјеље договорили лидери ЕУ 27 на дводневном самиту у Бриселу.

На јучерашњем састанку у Бриселу, Мађарска је пред амбасадоре земаља чланица ставила нови захтјев који се односи на изузимање поглавара Руске православне цркве, патријарха Кирила, са листе особа санкционисаних забог руске инвазије на Украјину.

Шести пакет санкција ЕУ против Руске Федерације обухвата дјелимични ембарго на извоз руске нафте у ЕУ, из кога је Мађарска изузета, искључивање највеће руске банке, Сбербанке из SWIFT система транскација, забрану емитовања три државана руска медија у ЕУ и проширену листу санкционисаних особа и ентитета, на којој је требало да се нађе и патријарх Кирил.

Да би шести пакет санкција ступио на снагу, консензус о правном тексту мора да се постигне на нивоу држва чланица, а сама регулатива објави у ЕУ службеном гласнику.

10.11-  На територији ДНР 8.000 заробљених украјинских војника

На територији Доњецке и Луганске Народне Републике данас се налази око 8.000 заробљених украјинских војника , каже Јелена Шишкина, предсједница Одбора за кривично и административно законодавство Народног вијећа ДНР - РИА Новости.

Предсједник војне администрације Лавовске области Максим Козицки рекао је да су синоћ одјекнуле експлозије у рејону Стрија, пренио је Униан.

Козицки је рекао да је пет особа повређено, али да су повреде лакше.

6.30 - Песков: Практично нема контакта између Кремља и Бијеле куће

"Сада практично нема контаката између Кремља и Бијеле куће", саопштио je прес-секретар руског предсједника Дмитриј Песков.

Претходно је 20. маја портпарол Стејт департмента Нед Прајс изјавио је да америчко министарство не види предуслове за преговоре на високом нивоу са Русијом о ситуацији око Украјине.


​Глас Српске / Агенције