Питање свих питања и сумрак цивилизације: А ако крене Кина? :: Semberija INFO ::

 

Питање свих питања и сумрак цивилизације: А ако крене Кина?


Питање свих питања за ову деценију и вијек, за који се мислило да ће бити вијек развоја и мира, је хоће ли се све претворити у сумрак цивилизације.

То питање је, како пише ЦНН, а преноси Јутарњи лист, хоће ли Кина кренути да војним путем припоји “одметнуто” острво Тајван? Или, хоће ли Пекинг искористити неизвијесност насталу руским ратом у Украјини па ће се одважити на напад, или ће чекати да сукоб у Украјини заврши?

ЦНН наводи да је текстова на ту тему било много, али су они, како кажу, извдојили две анализе које закључују да Кина има довољну моћ да заузме Тајвану. ЦНН такође закључује и да САД и савезници врло вјероватно нису у стању да зауставе Кину у освајању Тајвана, уз напомену да би рат имао изузетно високу цијену у крви.


У анализи је чак разрађен и евентуални сценарио напада Кине на Тајван - први је с мора. Наводи се да Кина има бројчано највећу ратну флоту на свијету, чему треба додати И обалну стражу и поморску милицију, наводно и рибарске бродове који имају и војну улогу.

Али проблем је, како се наводи, што нападач мора да има три пута више војне силе од онога ко се брани. Тајван има око 450.000 војника под оружјем, што значи да би Пекинг морао да преко мора пребаци најмање миллион војника, који, како се даље наводи, нису довољно увјежбани.

Хауард Улман, бивши припадник америчке морнарице и професор на Америчком морнаричком ратном колеџу, написао је есеј у ком каже да би операција трајала недјељама и да упркос поморској снази, НР Кини "једноставно недостају војни капацитети и ефектива за покретање амфибијске инвазије на Тајван у пуном опсегу у догледној будућности". Али, према процјенама САД Кина би те “рупе” могла попунити до 2025.


Б92 / Глас Српске