НЕОПОРЕЗИВИ ДИО ТОПЛОГ ОБРОКА 0,75 ОДСТО ОД ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ :: Semberija INFO ::

 

НЕОПОРЕЗИВИ ДИО ТОПЛОГ ОБРОКА 0,75 ОДСТО ОД ПРОСЈЕЧНЕ ПЛАТЕ


Foto
Приједлогом закона о измјени Закона о порезу на доходак прописано је да неопорезиви дио топлог оброка буде 0,75 одсто просјечне нето плате у Републици Српској за претходну годину ако се он припрема код послодаваца или користе услуге кетеринга, што износи 7,53 КМ за сваки дан који је запослени био на послу.

"Опредјељење Владе Републике Српске је да накнада за топли оброк, уколико се он припрема код послодавца или се користе услуге кетеринга, буде ослобођена плаћања пореза, а да накнада топлог оброка, уколико се исплаћује, буде третирана идентично као плата, што и јесте", рекла је Зора Видовић, министарка финансија Републике Српске, образлажући предложено рјешење посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Она је напоменула да је Привредна комора Републике Српске у новембру прошле године предложила да вриједност топлог оброка, који је ослобођен пореза на доходак од личних примања уколико се припрема код послодавца или се користе услуге кетеринга, буде до шест КМ дневно по запосленом, али да је с обзиром на поскупљења Унија удружења послодаваца Републике Српске предложила 0,75 одсто од просјечне плате.

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматрали су јуче и измјене Закона о републичкој управи, којим се предвиђа припајање Републичког девизног инспектората Пореској управи Републике Српске и то због кориштења САП технологије.

"Планирано је припајање и ради боље и рационалније организације републичких органа управе, којом би радници обје управе дијелили и иста средства рада, вршили јединствена уговарања и плаћања добављачима, те смањили администрирање", рекла је Сенка Јујић, министарка управе и локалне самоуправе.

Ове измјене Закона о републичкој управи предложене су након анализе Министарства финансија која је показала да постоји висок степен ускоповезаних надлежности, односно дјелокруга рада Пореске управе и Републичког девизног инспектората.

"Предложено је да Пореска управа, која располаже неопходним капацитетима, преузме послове из надлежности Републичког девизног инспектората, а све ради рационалнијег и економичнијег пословања", истакла је Јујићева.

(Независне)