ЕЛЕКТРОНСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ ВАЖИЋЕ 10 ГОДИНА :: Semberija INFO ::

 

ЕЛЕКТРОНСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ КЊИЖИЦЕ ВАЖИЋЕ 10 ГОДИНА


Foto
Електронске здравствене картице Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске, које буду од данас израђиване, трајаће 10 година, умјесто досадашњих пет, и Фонд позива грађане, који до сада нису, да до краја године преузму своје картице, рекла је портпарол Фонда Дарија Филиповић Остојић.

Остојићева је напоменула да је нови рок трајања електронских картица предвиђен новим Правилником о утврђивању својства осигураног лица, матичној евиденцији и електронској здравственој картици који данас ступа на снагу.
 
-Када је ријеч о електронским картицама које су раније штампане, будући да нема техничких препрека, у случају да нису оштећене, те да није дошло до промјене личних података и слично, нема разлога да се и оне не користе и након рока важења који је на њима наведен - појаснила је Остојићева.
 
Она је напоменула да је првобитни рок од пет година важења е-картица постављен првенствено јер је то био период гарантог рока самог пројекта ИЗИС-а, који укључује све елементе, попут набавке хардвера, софтера, штампања е-картица и слично.
 
-Сада су се створили услови да рокови важења е-картица трају много дуже, како нових тако и старих е-картица, односно које су штампане прије 1. јуна - рекла је Остојићева.
 
Она је подсјетила да се старе здравствене књижице могу користити до краја ове године, те да је до сада око 80 одсто, то јесте 740.000 осигураних лица преузело своју електронску картицу.
 
-Фонд је и након позива осигураницима да преузимају своју електронску картицу оставио могућност да се упоредо користи и стара здравствена књижица, а све с циљем да се избјегне нагли прелазак на ову новину, да би се оставило довољно времена за преузимање нове картице, те како би се осигураници што једноставније прилагодили новом начину провјере статуса осигурања - навела је Остојићева.
 
Прве електронске картице уручене су 2020. године, али је због пандемије вируса корона процес подјеле е-картица био успорен, те је од прошле године почела интензивнија подјела.
 
(Глас Српске)