ШТА ЈЕ ВУЧИЋ ПОРУЧИО НАКОН ПОЛАГАЊА ЗАКЛЕТВЕ :: Semberija INFO ::

 

ШТА ЈЕ ВУЧИЋ ПОРУЧИО НАКОН ПОЛАГАЊА ЗАКЛЕТВЕ


Foto
БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић положио је данас заклетву пред посланицима у парламенту, чиме је отпочео његов други предсједнички мандат. Вучићево полагање заклетве поздрављено је аплаузом. Предсједник Србије испраћен је аплаузом од Трга Николе Пашића до Андрићевог венца. Полагању заклетве присуствоали су и званичници Републике Српске.

"За мене нема веће части, већег поноса, али и веће обавезе, од тога да водим најлепшу земљу на свету. А то никада не бих могао без вас, без ваше подршке, без ваше снаге, без ваше помоћи", поручио је Вучић на инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

"Нова влада што пре, да се бавимо зимом и енергентима"

Председник Александар Вучић поручио је данас, након што је положио заклетву у парламенту, да нова влада мора да буде формирана брзо, између осталог, и зато што је неопходно да се држава хитно бави предстојећом зимом и снабдијевањем Србије енергентима.

"Ситуација је аларманта и важно је да у најкраћем року формирамо владу, да се посветимо томе, да издвојимо велики новац и обезбедимо сигурност грађана током зиме", рекао је Вучић у парламенту.
Указао је да су јавне финансије стабилне, захваљујући добром раду, стабилности коју је Србија чувала, и зато је, истиче, од великог значаја да је и даље очува.

Вучић је инагласио да хране има довољно, и да ће је бити довољно, а да ће сви покушаји дестабилизације тржишата пропасти, јер држава никога не обмањује када каже да свега има довољно.
Он је додао да предстоје велики, кључни реформски задаци који ће да боле многе, од нове енергетске политке, образовање и науке, што мора да буде суштина напретка у будућности.

"Наставићемо да улажемо у здравство, јер то постаје један од стубова развоја и опстанка, у области дигитализације, роботике, вештачке интелигенције, до климатских промена и облати заштите животне средине", рекао је Вучић.

Додао је да ће, као врховни командант, својим утицајем трудити да Војска Србије буде снажнија, да буде гарант безбједности, мира, стабилности и сигурности.

"Слушали смо безброј пута, како ће Србија некога да нападне, да угрози... лагали 96 дана, колико траје украјинска криза и нико нам још није рекао - извините. Нико још није рекао - извините што смо лагали од првог дана, што се понаша као стуб стабилности, што никога није угрозила и није тражила ништа осим да буде своја на своме, да сама чува своје небо и земљу", рекао је Вучић.

"Србија ће посебну пажњу посветити односима са Хрватском"

Вучић је данас поручио и да ће Србија наставити да унапређује односе са земљама у региону и свим својим комшијама увијек пружати руку заједништва и помоћи, као и да у наредном периоду посебно треба посветити пажњу развијању односа са Хрватском.

Вучић је нагласио да је Србија доста постигла када је ријеч о унарпређењу односа са земљама у региону и да сада Србија има никад боље односе са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Грчком и Турском и посебно због иницијативе Отворени Балкан са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

Истакао је да ће се за иницијативу Отворени Балкан борити свим срцем и захвалио патријарху Порфирију на, како је рекао, изузетно мудрим одлукама које је донио и тиме допринио братству са македонским народом.
Поручио је патријарху да не брине о неким дневним извјештајима већ о суду историје.

Вучић је нагласио да је Србија зато сада најпопуларнија земља у Сјеверној Македонији и да их наш народ дожвиљава као браћу и да Србија више нема ниједна проблем у односима двије земље.

"Мораћемо посебно да посветимо пажњу односима са Хрватском сагласимо се да ни на шта из прошлости не гледамо на исти начин и да су погледи у прошлост различити. И пробамо да нађемо исте наочаре и двоглед за будућност, да видимо шта можемо заједнички да урадимо за будућнност", рекао је Вучић.

Поручио је да ће врата Београда увијек бити широм отворена за разговор са Загребом.
Вучић је рекао да се то исто односи и на Сарајево, али да ће Србија увијек штитити интересе међународног права, Републике Српске и Срба, као и поштовање Дејтонског споразума и интегритет БиХ.

"Увек ћемо тражити да нема мењања Дејтона без сагласности сва три народа и увек ћемо бити уз Републику Српску и развијати наше односе", нагласио је Вучић.

Такође, поручио је да ће Србија увијек помагати Републици Српској не угрожавајући друге.
Предсједник Србије је поручио гостима из Републике Српске у парламенту да не сумњају у то колико људи у Србији воле Српску и да је не воле мање него што Срби у Републици Српској воле Србију.

Истакао је да је веома важано да постоје добри односи са Бошњацима, упрског политичким разликама и томе да неко понекад и не жели да прихвати испружену руку да градимо добре и пријатељске односе.

Вучић је рекао да недавни инциденти који су се десили у Прибоју више никад не смије да се понове и нагласио да се Бошњаци у спорту свим срцем и са поносом боре за Србију.

"Треба да будемо поносни на нашу бошњачку браћу која се за Србију са поносном боре", истакао је Вучић.
Како је рекао, не можемо да мијењамо читав свијет, већ можемо само да га прихватимко такав какав јесте и тражимо своје мјесто у њему, мијењамо себе и градимо своју земљу у свакој области.

"КиМ ће бити кљуцно питање, морамо да тражимо компромис"

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће кључно политичко питање за Србију бити Косово и Метохија, јер ће оно и Западу бити важнија тема, те да морамо да тражимо компромисно рјешење за то питање.
Вучић је у скупштини, говорећи о новој влади, рекао да оно што од те владе очекује, а и чему ће се сам посветити, европски пут земље, додајући да Европска унија често служи као поштапалица, као обевезни дио успутног помињања, нешто што најлакше можемо да критикујемо и нападамо.

Додао је да ни он не мисли да је ЕУ увијек фер према Србији, посебно када је ријеч о политичким захтјевима, али није, каже, ни Србија према њима, јер је, примјећује, "лепо и лако да узимамо новац из ЕУ, а још се добро осећамо да ни хвала не кажемо".

Вучић је рекао да ЕУ мора да буде опредјељење Србије, јер је најважнији трговински партрен, највише инвестиција долази и Уније, а и жели да припадамо том типу друштва, да развијамо даље владавину права, демократију, медијске слободе.

"Али, претерују када кажу да не може да се искаже другачије мишљење, за своје политичке потребе, али је тачно и да ми можемо боље. Не због њих, него због нас", рекао је Вучић.

Указао је, да у складу са свим тим, долази до кључног политичког питања за Србију - питање КиМ, које ће, каже, повезано са украјинском кризу, бити истакнутије и теже за рјешавање.

"Шта год ко рекао, КиМ ће за Запад бити већа и важнија тема и због онога о чему је говорио Путин. Рећи ће да није тако, да то није слично као други примери, понављаће бесомучно… А, што више то понављају, јасно је да их то више мучи", рекао је Вучић.

Није, каже, наиван, па да не види са чим ћемо се суочавати.
"Видим колико њих то боли, а можете замислити колико то онда боли нас, свакога у овој земљи… И сваки дан вршите притисак на нас, да бисте задовољили своје интересе, не размишљајући о нашим", рекао је Вучић.

Указао је да је проблем што Србија нема са ким ни да разговара, у жељи за компромисом, који мора да тражи.
"Морамо да се боримо за то, за компромис, да чувамо наш народ на КиМ, да бринемо о животима оних који живе на КиМ, који воле српску заставу, говоре српским језиком… Зато морамо да трагамо за компромисом", поручио је Вучић.

Указао је да у Приштини не извршавају пресуде својих органа да манастиру Високи Дечани врате шта му припрада, а нико се не секира због тога.

"Имали смо први пут саопштење Квинте која је искрено критиковала став албанског руководства у Приштини да не дозволи Србима да се изјасне на изборима 3. априла, али то је трајао пола дана, и после тога се све исто наставило", рекао је Вучић.

Указао је и да је питање на колико разумијевања Србија може да наиђе, на колико прихватање аргумената.

"Како мислите да, са једне стране говорите о територијалном интегритету и његовој заштити као врховном принципу међународног јавног права, а онда кажете нама да заборавимо на постовање тих принципа. Молим их да буду бар мало фер и кажу - разумемо вашу тешку позицију, али терамо вас… То је језик који разумемо, не значи да ћемо да послушамо, али је мање личемрено него да вам говоре да је правда и правично и поштено…", рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора да има довољно горива и хране, и болнице и фабрике, мора да одржи најбоље односе са западним партенерима и да буде тврдо, чврство, истрајно и снажно на ЕУ путу.

(Танјуг)