Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе


Данас се обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе како би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након дијагностиковања болести јер се раним почетком лијечења остварују најбољи резултати за пацијенте. Циљ обиљежавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународном нивоу који учествовањем у догађајима и активностима подижу свијест о мултипле склерози као глобалном проблему.

Мултипла склероза (МС) је најчешћа аутоимуна демијелинизацијска упална болест средишњег живчаног сустава (мозга и леђне, тј. краљежничне мождине). Претежно је то болест младих особа, а код већине се болесника знаци болести јављају између 20. и 45. године живота, ријетко прије 15. и након 55. године.  Жене оболијевају двапут чешће од мушкараца.

Болест је чешћа у земљама које су смјештене између 40. и 65. степена сјеверне географске ширине, што је вјеројатно повезано с мањим бројем сунчаних дана и мањком витамина Д, а врло је ријетка у тропским крајевима и на Далеком истоку. У већине болесника се симптоми појављују повремено, а с прогресијом болести им се може мијењати јачина и трајање. Почетни су симптоми најчешће субјективне сметње осјета, смањење оштрине вида, губљење снаге у једном или више екстремитета, двослике, поремећаји равнотеже и вртоглавице, сметње контроле мокрења и столице. Могући су и поремећаји координације покрета, тремор, испрекидан (скандиран) говор, појава спастицитета, ментални поремећаји и депресивне тегобе.

Како би се континуирано унапређивале здравствене, али и остале политике за особе обољеле од ове болести, потребни су прије свега точни подаци о њезиној учесталости.

Од 27. маја 2009. године се, на иницијативу организације МСИФ (енгл. Multiple Sclerosis International Federation), у свијету обиљежава Свјетски дан мултипле склерозе, како би се помогло у рјешавању глобалног проблема обољелих правовременим почетком лијечења одмах након што је болест дијагностицирана. Раним почетком лијечења остварују се најбољи резултати за пацијенте.

Циљ одржавања Свјетског дана мултипле склерозе је повезивање људи, група и организација у покрет на међународној разини који судјеловањем у догађајима и активностима подиже свијест о мултиплој склерози као глобалном проблему.

БХРТ