Војин Митровић о плановима код новог моста на Сави код Градишке: Један прелаз најбржа и најбоља опција :: Semberija INFO ::

 

Војин Митровић о плановима код новог моста на Сави код Градишке: Један прелаз најбржа и најбоља опција


БАЊАЛУКА - Један интегрисани гранични прелаз код моста преко Саве код Градишке, који спаја БиХ и Хрватску, је најбоља опција и најбрже рјешење, јер ако будемо чекали да сусједна страна изгради тај објекат и на својој страни, саобраћај ни за још четири године неће кренути том новом трасом.

Потврдио је то за “Глас Српске” министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић, подсјећајући да је иницијатива за изградњу интегрисаног граничног прелаза покренута још лани, у јулу, на министарском састанку Транспортне заједнице у Љубљани.

Прича о градњи моста код Градишке почела је још 2004. године, али је тек након вишегодишњих блокада ова инвестиција заживјела те су сви радови и приведени крају па се очекује да ће додатна документација за пуштање у промет бити завршена током јуна и јула ове године. Ипак, возила ће преко новог моста тек за око двије године или нешто мање колико је предвиђено за завршетак везне саобраћајнице из Хрватске, чија је изградња почела.

Митровић истиче да су, како сада ствари стоје, све стране спремне да дају подршку да код новог моста буде један гранични прелаз и то на страни БиХ гдје је инфраструктура већ подигнута.

- Раније смо добили подршку од Хрватске, Словеније и Европске комисије, односно Транспортне заједнице. Министарски састанак је заказан за 7. јун у Тирани и једна од тема је потписивање меморандума, односно изјаве у вези са изградњом прелаза. Покренули смо све могуће иницијативе према свима који су надлежни за ово питање. Очекујемо, а и имамо подршку Транспортне заједнице и Европске комисије у вези са изградњом заједничког граничног прелаза и оптимисти смо да ћемо тај пројекат и завршити - истакао је он.

Између БиХ и Хрватске, подсјетио је, постоји седам граничних прелаза који су заједнички.

- Хрватска, када је ријеч о овом прелазу код Градишке, у свом пројекту за приступну саобраћајницу до моста нема пројектован гранични прелаз. Ако би се ишло на ту варијанту да буду два прелаза, Хрватска би морала то да испројектује, расписује тендер, гради и тако даље. БиХ има изграђен прелаз са своје стране, по европским стандардима, који би у једном дијелу требало вјероватно проширити, али постоји могућност за то. Тако да је један прелаз најбоља и најбржа опција - сматра Митровић.

Додаје да у прилог томе иде и још један од циљева Европске комисије, као и Транспортне заједнице, а то је бржи промет између ЕУ и земаља западног Балкана те поједностављење контрола.

- У овом случају бисмо имали једно задржавање и контролу, тако да очекујем да ћемо у Тирани потписати ту изјаву јер је то у интересу, како БиХ, тако и Хрватске, западног Балкана и ЕУ - закључио је Митровић.

Међудржавни мост преко Саве је био дио будуће брзе цесте Окучани - граница БиХ, односно дио цесте од границе Мађарске преко Вировитице и Окучана до границе БиХ, а његовим пуштањем у функцију пуни смисао добиће и аутопут Бањалука - Градишка.

Траса код Брчког

Говорећи о изградњи аутопута од Сарајева до Београда ресорни министар је нагласио да треба што прије ријешити проблеме те одабрати дио трасе која треба да пролази кроз Брчко дистрикт.

- Очекујем састанке у наредним данима и да ријешимо тај дио који важан за све стране - оптимистичан је Војин Митровић.


Глас Српске