ЕУ без договора о ембаргу на руску нафту, преговори иду компликовано :: Semberija INFO ::

 

ЕУ без договора о ембаргу на руску нафту, преговори иду компликовано


Владе држава чланица ЕУ нису успјеле данас да постигну споразум о ембаргу на руску нафту али ће сутра наставити дијалог, преносе медији позивајући се на неименованог званичника ЕУ.

Како наводи извор, преговори о увођењу ембарга иду веома компликовано и остало је мноштво неријешених техничких питања. Такође тврди и да ЕУ разматра да Русији уведе нове ограничавајуће мјере у оквиру цијелог пакета.

Каже и да се наставак преговора очекује сутра ујутру како би се на вријеме припремио споразум за самит ЕУ који ће бити одржан такође сутра, али у поподневним часовима.

Приједлог, о којем тренутно расправљају чланица ЕУ, предвиђа забрану испоруке руске нафте у ЕУ морским путем до краја године, али и изузеће за нафту која се испоручује преко нафтовода Дружба, којим се снабдевају Мађарска, Словачка и Чешка.

Нема ријечи о попуштању санкција

Неименовани званичник ЕУ је такође рекао и да током преговора није било ријечи о могућем попуштању мјера како би се пребродила прехрамбена криза.

Предсједник Француске Емануел Макрон и њемачки канцелар Олаф Шолц су током прошлог разговора са предсједником Русије Владимиром Путином рекли да је неопходно да се укине блокада Одесе како би се омогућио извоз украјинске пшенице.


Глас Српске