БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Десетине јавних функционера налазе се у сукобу интереса :: Semberija INFO ::

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Десетине јавних функционера налазе се у сукобу интереса


Након што је поново оборен нови Закон о спречавању сукоба интереса у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, имамо блокаду Комисије задужене за провођење Закона на државном нивоу. 

У Федерацији БиХ Закон се не проводи, а у Републици Српској надлежна комисија не жели да поступи по Закону. То је оцјена организације Транспаренси Интернешнела у којој наводе да је с међународним стандардима усклађен једино Закон у Брчко дистрикту. Уз то, ријеч је о једном од европских приоритета које би Босна и Херцеговина требало да испуни.

Десетине, могуће и стотине, јавних функционера налазе се у сукобу интереса и према постојећем стању, због тога не морају да брину. Од дуплирања функција,погодовања властитим или блиским приватним фирмама са јавних позиција, до буџетских грантова удружењима на чијем су челу јавни функционери. Истовремено, шест година странке на власти проналазе начин да кроз комплексну парламентарну процедуру одбију усвајање новог Закона. Иницијатори новог закона кажу да је постављао више механизме одговорности и независну комисију чији чланови не би били из политичких партија.

ИВАНА КОРАЈЛИЋ, извршни директор "Транспаренси Интернешнла БиХ"

"Унапријеђене су одредбе које се тичу специфичних ситуација сукоба интереса. Проширен је круг лица на које се односи закон и најважније предвиђена је контрола имовинских картона носилаца јавних функција коју ми сада немамо". 

Различити су изговори, прије свих ХДЗ-а БиХ и СНСД-а, за неприхватање закона. Од предлагача закона, састава комисије, поштовања њене националне структуре, до тврдње да је закон репресиван, а не превентиван.

ЛИДИЈА БРАДАРА, делегат у Дому народа ПСБиХ (ХДЗ БиХ)

"Ако сте га пажљиво прочитали и ако познајете правни сустав БиХ јасно вам је да је он скоро па непроводив на начин на који су тамо постављени". 

Закон је у неким сегментима блажи од оног који је важио до 2013. године и провођен је без проблема, одговарају из Транспаренсија. 

ИВАНА КОРАЈЛИЋ, извршни директор "Транспаренцy Интернатионала" БиХ

"Комплетно урушавање система спречавања сукоба интереса је кренуло управо због тога". 

Акценат на неиспуњавање европског приоритета који су власти прихватиле у 14 кључних тачака у својој несвакидашње директној реакцији ставила је Америчка амбасада у БиХ.


БХРТ