БУЏЕТ НА ДУГОМ ШТАПУ, НОВЦА ЗА ИЗБОРЕ ЈОШ НЕМА :: Semberija INFO ::

 

БУЏЕТ НА ДУГОМ ШТАПУ, НОВЦА ЗА ИЗБОРЕ ЈОШ НЕМА


- Савјет министара БиХ усвојио је Документ оквирног буџета (ДОБ) за период 2022. до 2024. године , што је предуслов за израду буџета за ову годину, међутим новца за предстојеће изборе још нема, а с обзиром на компликовану процедуру доношења буџета, питање је да ли ће у разумном року новац на тај начин бити обезбијеђен.

Након што је усвојен ДОБ, процедура је таква да Министарство финансија и трезора креће у израду буџета за 2022. годину, што је, како су рекли у овом министарству, у току и биће веома брзо. Када Министарство финансија и трезора изради буџет, шаље га на усвајање у Савјет министара БиХ, а након што буде усвојен шаље се у Предсједништво БиХ, које је формални предлагач буџета паралменту БиХ, гдје треба да добије подршку оба дома.

С обзиром на неслагања, посебно у Предсједништву БиХ, питање је да ли ће бити сагласности око буџета који им достави Савјет министара БиХ.

Током јучерашње сједнице Савјета министара БиХ појавиле су се информације да је Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ, поново блокирао доношење одлуке о издвајању средстава за предстојеће изборе, међутим то је демантовао сам Беванда.

Он је рекао да је у јавности објављена нетачна, непровјервена и злонамјерна информација да је блокирао доношење одлуке о финансирању општих избора. Такође, нагласио је да на сједницама одбора, који су стална тијела Савјета министара и у чијем раду судјелује, као ни на самој сједници Савјета министара није било ријечи о финансирању избора нити је таква одлука била тема расправе.

"Темпирано објављивање информација које се односе на мене и мој рад траје у континуитету и није случајност, али још је важније да се на овај начин дерогира и Савјет министара БиХ као институција која доноси важне одлуке и ствара атмосфера која омета нормалан рад", наводи се у саопштењу Министарства финансија и трезора.

Беванда је, како се наводи, изразио посебно задовољство што је на сједници Савјета министара БиХ усвојен ДОБ, што је предуслов да БиХ добије буџет.

Ранији покушаји да се посебном одлуком Савјета министара БиХ додијеле средства Централној изборној комисији нису добили подршку управо Беванде и ХДЗ-а, који је тврдио да би таква одлука била противзаконита.

Поводом финансирања избора и чињенице да још није обезбијеђно 12,5 милиона КМ за то, и поред тога што је рок истекао 19. маја, огласили су се и из ОХР-а, гдје су истакли да Закон о финансирању институција БиХ допушта Савјету министара да финансира расходе који нису били предвиђени у претходном буџету током периода привременог финансирања.

Иако Беванда тврди да на јуче одржаној сједници Савјета министара није било говора о финансирању избора, огласили су се из Амбасаде САД у БиХ, гдје су истакли да је разочаравајуће да ХДЗ поново блокира финансирање општих избора у БиХ.

Бакир Изетбеговић, лидер СДА, рекао је да Кристијан Шмит, високи представник којег Република Српска не признаје, треба да повуче потез и омогући одржавање избора те да је у функцији тога била и сједница Дома народа парламента БиХ, на којој, подсјећамо, није подржан приједлог Клуба Бошњака да Савјет министара БиХ у року од 48 часова обезбиједи новац за одржавање избора.

Он је рекао да га је Шмит звао прије петнаестак дана у вези с тим да ли ће бити доношен буџет те да је Шмит у том разговору поручио да ће избора бити и да се средства морају пронаћи.

"Ми смо позвали и тужилаштво и све надлежне да се позабаве овом ситуацијом, ради се о кршењу Устава, удару на Дејтонски мировни споразум, кршењу Конвенције о основним људским правима и слободама, која је дио нашег устава.
Ради се о кршењу закон и мислим да има простора да се тужилаштво тиме позабави", рекао је Изетбеговић.
 
(Независне)