ПУТИН КАТЕГОРИЧАН "АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ СУ СЕ ВРАТИЛЕ ЗАПАДУ КАО БУМЕРАНГ" :: Semberija INFO ::

 

ПУТИН КАТЕГОРИЧАН "АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ СУ СЕ ВРАТИЛЕ ЗАПАДУ КАО БУМЕРАНГ"


Руски предсједник Владимир Путин је оцијенио данас да су се антируске санкције вратиле као бумеранг онима који су их примјенили будући да развијене економије деценијама нису биљежиле овако висок ниво инфлације.

Ма колико да су стабилне привреде земаља које воде овако кратковиду политику, садасње стање свјетске привреде показује да је наш став исправан и оправдан, чак и када се посматрају макроекономски показатељи. Те развијене земље нису имале оволику инфлацију 40 година, незапосленост расте, ланци снабдијевања се прекидају, глобалне кризе се интензивирају, рекао је Путин у обраћању на Евроазијском економском форуму.

Раст цијена у осјетљивим областима као што је храна, како је истакао, “није шала, већ су то озбиљне ствари које утичу на читав систем економских и политичких односа”.

Коментаришући замрзавање стотина милијарди долара руске имовине у иностранству, Путин је упозорио да таква „крађа“ не може довести ни до чега доброг на дужи рок.

– Кршење правила и норми у области међународних финансија и трговине не може довести ни до чега позитивног. Једноставно речено, само ће створити проблеме онима који се тако понашају. Крађа туђе имовине никада није донијела било шта добро било коме, нарочито не онима који се баве таквим нелегалним активностима – рекао је он.

Руски предсједник је, поводом масовног одласка страних компанија из Русије због њене специјалне војне операције у Украјини, навео да би њихов одлазак могао бити добра ствар за домаће произвођаче који ће заузети њихово мјесто и тржишни удио.

– Многи наши партнери из Европе су најавили да одлазе. Понекад гледате оне који одлазе и помислите, можда, ”хвала Богу”. Попунићемо те тржишне нише. Наше пословање, наша производња се повећава и безбједно ће заузети терен који су припремили наши партнери – рекао је Путин.

Додао је да ће они који буду жељели да у земљу унесу неку врсту луксузне робе, моћи то да ураде, али да ће их то сада коштати мало скупље, уз опаску да су то људи који су навикли да се возе у аутомобилима Мерцедес серије 600, и који ће наставити да довозе скупе аутомобиле са било ког мјеста и из било које земље.

– Али то за Русију није важно. За државу, за њен развој, важни су инжењерски и научни центри који су основа њеног развоја. То је оно о чему треба да размишљамо и на чему треба да радимо како у оквиру Евроазијске економске заједнице тако и шире – са нашим партнерима – онима који желе да раде са нама – рекао је руски лидер.

Агенција Тас истиче Путинову констатацију да је Русија и даље највећи свјетски извозник пшенице, при чему је подсјетио да је не тако давно та земља куповала пшеницу, “док је данас свјетски број један продавац”.

Признао је да “земље као што су САД или Кина производе више“, али да “оне више и троше“, тако да је“Русија постала број један на међународном тржишту“.

(Тањуг)