ЦИК: ИЗЈАВЕ ТИПА "БИТ ЋЕ НОВЦА ЗА ИЗБОРЕ" ДАЈУ СЕ С ЦИЉЕМ ДА ОМАМЕ НАШ РАД И БЛОКИРАЈУ ИЗБОРЕ :: Semberija INFO ::

 

ЦИК: ИЗЈАВЕ ТИПА "БИТ ЋЕ НОВЦА ЗА ИЗБОРЕ" ДАЈУ СЕ С ЦИЉЕМ ДА ОМАМЕ НАШ РАД И БЛОКИРАЈУ ИЗБОРЕ


Foto
Централна изборна комисија Босне и Херцеговине неће учествовати у процесу кршења закона од стране оних за које ништа не значи законски рок из члана 1.2а Изборног закона БиХ о обавезном осигурању средстава за изборе петнаест дана након расписивања избора, који је истекао 19. маја 2022. године, саопћено је из ЦИК-а.
 
"Недоношењем одлуке о осигурању средстава за изборе, надлежне институције чине незапамћен преседан у вршењу својих законских обавеза, што би за посљедицу могло имати немогућност остваривања бирачког права, како активног права гласа за око 3,3 милиона бирача, тако и онемогућавање права кандидатуре за хиљаде грађана ове државе. Појединци из институција Босне и Херцеговине неизвршавањем својих обавеза у законским роковима, желе изборни процес који је започео 04.05.2022. године прекинути или потпуно обесмислити", наводи се.

Из ЦИК-а сматрају да они својим незаконитим дјеловањем или недјеловањем усмјереним на заустављање изборног процеса крше одредбе Устава (члан И/2) којим је утврђено да је БиХ демократска држава која функционише у складу са законом и на ослову слободних и демократских избора.

"То је одлука оних, који чињењем или нечињењем или на други противправан начин, изгледа, желе да пресудно утичу на сваког бирача у Босни и Херцеговини да уопће не гласа на изборима 2. октобра ове године", истичу из ЦИК-а.

Додају да онај ко се опредијелио да крши закон, нека то чини на своју штету, а не на штету бирача и изборног процеса чији су непосредни корисници политичке странке, независни кандидати и бирачи тј. сви држављани Босне и Херцеговине са бирачким правом.

"Потпуно неодговорне изјаве попут оних да 'има времена', 'бит ће новца за изборе' и сл., су поруке које се дају, као наркоза болеснику, с циљем да омаме и успавају ЦИК БиХ као орган и најодговорније оперативно тијело за провођење избора у држави. Такве изјаве, осим што су након 19. маја ове године противправне, имају за циљ и да свјесно усмјере ову независну државну комисију у слијепу улицу и тиме је заблокирају и одмакну од њене посвећености припреми избора и извршавању законом стриктно прописаних обавезних (преклузивних) рокова, који укључују и неодложиве, законом прописане, рокове одређене на сате и дане. Умјесто испразних ријечи потребно је одмах осигурати средства за проведбу избора", наводи се.

На крају из ЦИК-а закључују да сви морамо поштовати устав БиХ и законе ове државе те да нико није изнад Устава и закона.
 
(Клиx.ба)