БАЊАЛУКА: Отварање Међународне конференције примијењених наука :: Semberija INFO ::

 

БАЊАЛУКА: Отварање Међународне конференције примијењених наука


Међународна конференција примијењених наука (ICAS) биће отворена 26. 5. 2022. године, у 9 часова, на Машинском факултету Универзитета у Бањој Луци.

Отварању ове дводневне конференције, на којој ће бити представљено 116 радова из 15 земаља свијета, присуствоваће амбасадор Румуније у Босни и Херцеговини Антон  Пакурету, представници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС, Универзитета у Бањој Луци, те представници привреде из девет фирми са подручја Бање Луке, Приједора, Котор Вароши и Лакташа.
Међународна конференција примијењених наука (ICAS) покренута је 2013. године кроз пројекат организован између Удружења интердисциплинарних научних вриједности за образовање и истраживачко друштво (SCIVERS), Универзитета Вухан из Кине, Хуазхонг универзитета науке и технологије Кине и Политехничког универзитета у Темишвару.

Машински факултет Универзитета у Бањој Луци додат је на листу као један од организатора ICAS2017, који је одржан у румунском граду Хунедори.

Прије одржавања конференције у Румунији, Машински факултет Универзитета у Бањој Луци и Политехнички универзитет у Темишвару потписали су Меморандум о разумијевању и посебан споразум којим је дефинисана организација саме конференције. Према та два документа, конференција би требало да се одржава сваке године, са смјењивањем мјеста одржавања између двије земље – једне године у Румунији, а сљедеће у Бањој Луци.

НАПОМЕНА ЗА МЕДИЈЕ
: Изјаве за медије су у 8.50 часова.


МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ

УНИВЕРЗИТЕТА У БАЊОЈ ЛУЦИ