Државни парламент сутра похитној процедури о осигурању средстава за финансирање избора :: Semberija INFO ::

 

Државни парламент сутра похитној процедури о осигурању средстава за финансирање избора


Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине сутра би на хитној сједници требало да разматра захтјев пет делегата из Клуба бошњачког народа за сазивање хитне сједнице Дома са само једном тачком дневног реда  - Осигурање новчаних средстава за финансирање Опћих избора који ће бити одржани 2. октобра ове године.

Из Клуба бошњачког народа наводе да, према одредбама Изборног закона БиХ, средства за провођење избора институције надлежне за обезбјеђење средстава из буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ морају осигурати у року од 15 дана од дана доношења одлуке Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о расписивању избора.

С обзиром на то да је ЦИК БиХ 4. маја 2022. године донио одлуку о расписивању и одржавању Опћих избора, подсјећају да је потребно најкасније до 19. маја 2022. године осигурати неопходна средства за одржавање избора.

Стога су предложили да Дом народа на хитној сједници донесе и закључак „да се налаже Вијећу министара БиХ да, у складу са Законом о финансирању институција БиХ, у року од 24 сата од доношења овог закључка, на приједлог ЦИК-а БиХ, доносе одлуку о одобравању и расподјели средстава у износу од 12,5 милиона КМ на име расхода ЦИК-а БиХ за одржавање Опћих избора 2022. године.

Такођер, сходно одредбама Пословника Дома народа, моле да сједници поред предсједавајућег Вијећа министара БиХ и министра финансија и трезора БиХ, чије је присуство обавезно, пристусвује и предсједник ЦИК-а БиХ.

Вијеће министара БиХ на ванредној телефонској сједници одржаној 17. маја није постигло консензус у вези с предложеним дневним редом и Приједлогом одлуке о одобравању расподјеле и кориштењу дијела пренесених средстава акумулираног вишка прихода из претходних година на име расхода програма посебне намјене у 2022. години, а коју је предложила Централна изборна комисија БиХ.


БХРТ