Земље јадранско-јонске регије потписале декларацију о неоправданој агресији Русије на Украјину :: Semberija INFO ::

 

Земље јадранско-јонске регије потписале декларацију о неоправданој агресији Русије на Украјину


Земље јадранско-јонске регије, међу којима је и Босна и Херцеговина, усвојиле су на годишњем састанку у Тирани декларацију у којој су инвазију Русије на Украјину назвале "незаконитом и неоправданом агресијом" те изразиле преданост "суверенитету, независности, те јединству и територијалном интегритету" Украјине.

Хрватска, Словенија, Италија, Грчка, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија и Сан Марино окупиле су се на форуму под називом Стратегија ЕУ-а за јадранско-јонску регију (ЕУСАИР), преноси Хина.

У заједничкој декларацији навеле су 25 тачака везаних за будућу међусобну сарадњу под покровитељством Европске комисије, а прва тачка била је везана за рат у Украјини.

"Ми, представници влада (…) на најснажнији начин изражавамо жаљење због илегалне и неоправдане агресије Русије на Украјину (…). Потврђујемо своју преданост суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине у оквирима њених међународно признатих граница (…)", пише у декларацији.

Декларација није законски обвезујући документ, него је њоме исказан начелни политички став земаља потписница.

Декларација је објављена након састанка затвореног за медије у Тирани, на којем су учествовали државни секретари министарства спољних послова.

Представник Србије, земље која Русији није увела санкције, није био доступан за коментар непосредно након састанка.

“Све земље прихватиле су текст декларације у обујму који је и вама новинарима дистрибуиран”, рекао је Јосип Бркић, замјеник министрице вањских послова Босне и Херцеговине.

“Што се тиче овога што се нажалост догађа у трећем десетљећу 21. стољећа на тлу Европе, а то је руска агресија на Украјину, свих десет чланица је једногласно прихватило текст декларације”, казао је за Хину.


БХРТ