Додик о Тузланској колони: У БиХ нема правде за српски народ :: Semberija INFO ::

 

Додик о Тузланској колони: У БиХ нема правде за српски народ


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је поводом обиљежавања "Тузланске колоне" да у БиХ нема правде за српски народ.

"Данас кад се сјећамо злочина над припадницима ЈНА у "Тузланској колони" моје мисли су са породицама убијених војника. Упорно одбијање правосудних институција да процесуирају одговорне за овај злочин још је један у низу доказа да у оваквој БиХ нема правде за српски народ", навео је Додик на Твитеру.

Додик је за Агенцију Срна истакао је да је обавеза и дужност српског народа да његује културу сјећања и чувају истину од нељуди који желе сакрити своју срамоту и недјело болесних умова који су у мучком нападу на колону ЈНА у Тузли убили 54 недужна војника, 78 ранили, а 44 заробили и злостављали.

"Никада не смијемо заборавити ова злодјела не само због невиних жртава и њихових породица, већ и због наших предака и потомака. Муслимански напад на недужне војнике у Тузли, као и у сарајевској Добровољачкој улици, који су се мирно повлачили из касарни након постигнутог договора био је јасан сигнал шта нас чека у будућем периоду - рат, крв, злочини, за које ни 30 година касније нико није одговарао", изјавио је Додик за Срну.

Он је нагласио да жртве из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата обавезују данашње и будуће генерације да са највећом одговорношћу чувамо своју отаџбину и да се више никада не дозволи да Срби буду глинени голубови разулареним хордама спремним на рат и убијање.

"Задојени фашистичком идеологијом својих предака из Првог и Другог свјетског рата припадници муслиманских паравојних јединица уз помоћ својих ментора побили су припаднике ЈНА и показали своју наводну силу над невиним младићима који су покушали мирно да напусте град. Напад на колону голобрадих младића у Тузли, као и у сарајевској Добровољачкој улици био је режирана крвава трагедија", истакао је Додик.

Он је подсјетио да упркос снимцима, доказима, аргументима, ни данас, 30 година касније у БиХ нема правде за ове страдалнике, бар неке сатисфакције за њихове породице.

Када злочинци против српског народа буду изведени пред лице правде, рекао је Додик, онда ће се моћи говорити о просперитетнијем заједничком животу на овим просторима.

"Јасно је да у БиХ нема ни моралне, ни људске одговорности за ове злочине, као ни за злочине над српским народом у БиХ. Тужна је и поражавајућа чињеница да ни 30 године од убиства невиних војника нико у правосудним органима није смогао снаге да истини погледа у очи, да се бави правом и правдом и да коначно казни научиоце, организаторе и извршиоце ових злочина над младошћу", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да би било крајње вријеме да Тузла, Сарајево и ФБиХ коначно прихвате истину о страдању српског народа у протеклом грађанском рату и поштују српске жртве.

"Напад на колону војника у Тузли је још један злочин којем свједочимо, а у политичком Сарајеву и данас су на дјелу јадни стереотипни покушаји његовог негирања и игнорисања као да се није ни догодио. Али злочин се десио, колико год они то негирали и омаловажавали, и овај мучки напад остаће као вјечни крвави траг над Тузлом", истакао је Додик.

У Бијељини и Тузли данас се обиљежава 30 година од мучког напада муслиманских снага на колону ЈНА у Тузли када су убијена 54 војника, 78 је рањено, док су 44 заробљена, од којих су петорица касније убијена, а остали су злостављани и мучени.


Независне новине