Почела трка за главног државног тужиоца Тужилаштва БиХ, ко ће сјести у у фотељу? :: Semberija INFO ::

 

Почела трка за главног државног тужиоца Тужилаштва БиХ, ко ће сјести у у фотељу?


Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине расписао је конкурс за 19 руководећих правосудних позиција, међу којима је и позиција главног тужитеља Државног тужилаштва. Још се не зна ко ће на ову ужарену столицу сјести, но ко год да буде изабран чекаће га велики посао, будући да је рад ове правосудне институције одавно оцијењен као неефикасан и незадовљавајући по свим сегментима.

Почела је трка за главног државног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, а 19. маја биће познато ко ће сјести у у фотељу. Иначе, мјесто главног тужиоца Тужилаштва БиХ, од његовог формирања 2003. године прате бројне афере, и још ниједан од досадашњих главних тужилаца није завршио мандат. За сада, а што је потврђено за БХТ1, на ту функцију ће се кандидовати садашњи в. д. главног државног тужиоца Миланко Кајганић. Кратко је прокоментарисао: Тужилаштво Босне и Херцеговине има капацитете да се избори са свим изазовима. Спомиње се и кандидатура шефице Одјела за организирани криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, Диане Кајмаковић. Но, јасно је да ће кандидата бити још много.

МИЛАНКО КАЈГАНИЋ, в. д. главног државног тужиоца

"Пријавићу се на конкурс за главног државног тужиоца Тужилаштва БиХ. У фокусу рада Тужилаштва Босне и Херцеговине до сада су били предмети високе корупције. Ради се и на унапређењу сарадње са међународним оргнаизацијама као што је ЕУРОПОЛ . Нагласио бих чињеницу да су те сарадње довеле и до хапшења осумњиченог за наручивање убиства начелника крим полиције Приједора, Раденка Башића”.

Онај ко буде изабран на позицију главног државног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине суочит ће се са изнимно лошим имиџом Тужилаштва Босне и Херцеговине, великим бројем неријешених предмета као и све већим неповјерењем грађана. Адвокати и тужиоци поручују да се треба изабрати онај који има струку, знање и искуство јер, како су рекли, управо због недостатка искуства и знања у посљедње вријеме је много ослобађајућих пресуда.

СЕНКА НОЖИЦА, адвокат


"Што се тиче политике, она ће се сигурно мијешати у избор тужиоца, и то преко ВСТС-а. Ја некако желим да имам повјерење у тај нови сазив ВСТС-а, да ће се изборити да ипак изаберу најбољег кандидата, а не онога који највише одговара одређеним политичким партијама. Ко буде кандидат треба да презентује на који начин ће одредити правце рада и како замишља ту политику гоњења, штqа ће му бити приоритети у раду".

АРБЕН МУРТЕЗИЋ, бивши главни дисциплински тужилац


"Сама та функција главног тужиоца, не само у правосуђу већ и законодавној и извршној власти, можда и најзначајнија функција у држави и то је заиста велики терет и ту се испоставило да се тај терет није могао изнијети до краја. Креће се ту са одређеним проблемима, са одређеним хендикепом, али не требамо се увијек враћати уназад требамо гледати напријед".

Досадашњии рад Тужилаштва Босне и Херцеговине, према многим међународним и домаћим извјештајима, оцијењен је као неефикасан и лош. Кривична гоњења често су предмет политичке манипулације, а оно што је годинама додатни проблем на шта су упозоравали и међународни званичници јесте и чињеница да не постоји системска и институционална контрола оптужница и истрага, посебно када је ријеч о високој корупцији. У прошлој години Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је само једну оптужницу за високу корупцију. Из Транспаренсија упозоравају и на проблеме са дужином трајања поступака међу којима су и они са више од четири године, наводећи примјер “Бобар банке”, у којем још није донесена пресуда, а истрага је покренута још прије шест година.

ДАМЈАН ОЖЕГОВИЋ, Транспаренси Интернешнел БиХ

"Тужилаштво се досада не може похвалити неким битним успјесима, посебно из области корупције. Видјели смо да нема случајева из области високе корупције који се процесуриају, чак и ова ситна корупција гдје се процесуриају одређени службеници професори, полицајци мањег обима. Ми смо у 2019. години имали 4 подигнуте оптужнице".

И све док комплетно Тужилаштво не буде реформисано, а онда и правосуђе у цјелини – неће доћи до значајних промјена, закључују из Транспаренсија. Иначе, у посљедњих 15 година за реформу правосуђа у Босни и Херцеговини дато је 50 милиона еура, а резултати које данас имамо су поразни.


​БХРТ