НАСА пронашла "олупину са другог свијета" на Марсу? :: Semberija INFO ::

 

НАСА пронашла "олупину са другог свијета" на Марсу?


Објекат подсјећа на летећи тањир који се срушио на Марс. И заиста јесте, али не припада ванземаљцима.

Умјесто тога, олупина је дио НАСА, тачније компоненте назване позадинска шкољка (backshell) која се одвојила током слијетања Персеверанс ровера на површину Црвене планете у фебруару 2021. године.

"Дефинитивно као да је научна фантастика. Одише нечим ванземаљским, зар не", рекао је Ијан Кларк, инжењер који је радио на падобранском систему Персеверанс ровера.

Након што је годину дана провео истражујући стијене кратера у који је слетио, ровер Персеверанс прошао је близу мјеста слијетања на путу ка делти ријеке која је некада текла дуж западног обода кратера. Роверов мали роботски пратилац, хеликоптер Ингенуитy, прати ровер све вријеме.

Током свог 26. лета, Ингенуитy је снимио 10 слика током својих 159 секунди у ваздуху.

Оне показују ову задњу шкољку, или горњу половину капсуле за слијетање која је штитила Персеверанс и Ингенуитy док су "ронили" кроз атмосферу Марса. Још увијек је причвршчен падобран од 21 метра који је успорио спуштање возила.

Падобран и стражња шкољка су се одвојили од ровера на висини од скоро четири километара. Систем на ракетни погон назван Скyцране возио је Персеверанс остатак пута до површине, док су стражња шкољка и падобран слетјели више од километар и по на сјеверозападу.

Задња шкољка, пречника скоро пет метара, ударила је у тло брзином од око 125 километара на сат и дјелимично се разбила. Иначе, све изгледа у добром стању - нема очигледних знакова угљенисања. Изгледа да је падобран нетакнут као и ствари које повезују падобран са задњом шкољком. Али инжењери су тек почели детаљно да испитују нове слике.

Проучавање остатака задње шкољке могло би се показати корисним за сљедећу велику авантуру НАСА на Марсу - повратак камења и тла са Марса на Земљу ради детаљнијег проучавања.

Мисија, названа Марс Семпл Ритрн (Mars Sample Return), мораће да постави два лендера на површину - ровер за прикупљање узорака стијена које је избушио Персеверанс, и малу ракету за лансирање узорака у орбиту да би их покупила и вратила на Земљу друга свемирска летјелица.

Телеграф