ПОЛОВЊАЦИ СКУПЉИ И ДО 30 ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

ПОЛОВЊАЦИ СКУПЉИ И ДО 30 ОДСТО


Foto
Проблеме у аутоиндустрији на глобалном нивоу, али и нови намети приликом увоза возила у БиХ дигли су цијене половњака и до 30 одсто, којих је како кажу трговци, све мање на тржишту.

Свјетски произвођачи суочавају се с проблемом недостатка чипова, али и других сировина због чега касни производња нових аутомобила. То је натјерало европске купце да се окрену половним возилима, због чега је и понуда на тржишту БиХ постала доста скромнија. 

Становници су најчешће приморани да узму оно што им се нуди, али и да за то издвоје много више новца. То потврђују и у ауто-плацевима широм Српске.
- Половни аутомобили поскупјели су сигурно 30 одсто, а на то је утицала великим дијелом и царина. Од 1. априла имамо 15 одсто царина, плус 17 одсто ПДВ-а што је велики удар на нас који се бавимо овим послом - казали су из дервентског ауто-салона “ Браћа Ђукић” за “Глас Српске”.

Како кажу, драстично су поскупјела и нова аута, због чега је опала и потражња за њима.

- То утиче и на слабу понуду половњака, па се поставља питање да ли ће их уопште бити на тржишту - кажу у овом салону и додају да су проблем и поскупљења репроматеријала и  дијелова.

Као примјер наводе зупчасти ремен који је у посљедња два мјесеца поскупио са 100 КМ на 150 марака.

- Ауто је потреба без које људи не могу замислити свој живот, али стање није добро. Код нас је и даље најпопуларнији “фолксвагенов” програм, јер је наш народ навикао на то - наводе у салону “Браћа Ђукић”.
Са истим проблемима суочавају се и у бањалучком ауто-салону “Топ ауто”.

-  Проблем јесте то што је од 1. априла уведена царина, што нам отежава увоз. Слабија је понуда, то је истина. Чињеница је да су цијене аута скочиле, али све се то још може трпити ако на овоме стане. Више људи не бирају, могу добити само оно што имамо у понуди, јер је мањак возила. Након короне смо се опоравили, а сад смо опет у великој кризи. Ауто које је било 15.000 сада је од 17.000 - 18.000 КМ - рекли су из “Топ аута”.

За “Глас” су казали да су најтраженија аута произведена у Француској.

- Та аута су доброг квалитета, али и јефтинија у односу на њемачка. Мислим да ће се што се тиче половних возила у наредна два мјесеца понуда преполовити. Нови су сада нереално скупи и пуно се чека испорука - рекли су из салона “Топ ауто” Бањалука.

У ауто-кући “СКС” у Источном Сарајеву кажу да без обзира на све људи и даље купују аута.

- Ко је купац он ће купити. Цијена половних ауто је скочила, то је неминовност. Најтраженији су “пасат 7”, “ауди А3”, “тигуан”. Ми аута набављамо у Њемачкој - рекли су из ове ауте-куће.

Аутомеханичари

Поскупјеле су услуге и аутомеханичара којих је све мање.

- Поскупјела је и услуга аутомехаичара, њих више нема ни за лијек. Аутолимар, аутолакирер, тај кадар скоро да не можете пронаћи. Сада морате чекати десет дана да дођете на ред да промијените уље и филтер. Цијена гуме је само у посљедњих годину дана скочила за 40 одсто -  рекли су у ауто-салону “Браћа Ђукић”.

(Глас Српске)