МОСТ У ГРАДИШЦИ ГОТОВ ДО КРАЈА МАЈА, АЛИ ЈОШ НЕЋЕ БИТИ У ФУНКЦИЈИ :: Semberija INFO ::

 

МОСТ У ГРАДИШЦИ ГОТОВ ДО КРАЈА МАЈА, АЛИ ЈОШ НЕЋЕ БИТИ У ФУНКЦИЈИ


- Завршетак радова на мосту на Сави код Градишке и приступним трасама предвиђен је крајем маја, потврђено је за "Независне новине" у Министарству транспорта и комуникација БиХ.

Како су прецизирали, 30. маја ће бити завршени сви радови, како је и предвиђено потписаним уговорима.

"На страни Републике Хрватске изводе се радови на насипању прилазне трасе у дужини од око 50 метара, која ће се спајати са другом фазом пројекта који се изводи на територији Хрватске, а односи се на радове на приступној саобраћајници према Окучанима", нагласили су нам они.

Додају да је током марта на хрватској страни Саве уграђиван насипни материјал иза упорњака U1, а завршена је монтажа челичне конструкције над стубиштем S2.

"Завршени су радови на монтажи цијеви одводње и на антикорозивној заштити унутрашњег дијела распонске конструкције. Завршена је израда антикорозивне заштите вањског дијела распонске конструкције и уградња стубова за мрежасту заштитну ограду. Такође , изведена је и приступна цеста до градилишта на хрватској страни у дужини око три километра", нагласили су они.

Додали су и да инвеститор припрема све услове који су потребни за реализацију техничког прегледа и издавање употребне дозволе за мост, у складу с одредбама међудржавног споразума између Савјета министара БиХ и Владе Хрватске о градњи моста код Градишке и приступних цеста, као и важећег законодавства у обје земље.

"У ту сврху је послужило неколико састанака одржаних у марту и априлу с надлежним институцијама у Републици Српској и Републици Хрватској. Такође , пошто је потребна нова категоризација граничног прелаза Градишка - Стара Градишка, покренута је иницијатива за успостављање граничног прелаза на заједничкој локацији у складу с договором с хрватском страном. Сматра се да је то економски оправдано рјешење које би осигурало ниже трошкове изградње граничног прелаза, ниже трошкове одржавања, бољу координацију сарадње надлежних органа из обје државе, мању могућност корупције", истакли су они.

Тамара Пајић из "Хрватских цеста" нам је потврдила да су радови у завршној фази и да се одвијају у складу с предвиђеном динамиком.

"Иако временска прогноза није повољна за радове који се тренутно изводе, а односе се на израду хидроизолације челичне ортотропне плоче, очекујемо да ће радови бити завршени до уговореног рока", рекла је Пајићева за"Независне новине".

С истим питањем смо се обратили и "Аутопутевима РС", али до објављивања овог текста није стигао одговор, међутим, Душан Топић, директор ове фирме, за РТРС је рекао да је један од најбитнијих пројеката у Републици Српској и БиХ изградња моста на Сави код Градишке и спајање ауто-путева РС с европском мрежом. Како каже, том изградњом ће се допринијети смањењу гужве на најпрометнијем граничном прелазу, јер ће дио возила бити преусмјерен на нови гранични прелаз.

Топић истиче да мост неће одмах по завршетку радова бити пуштен у саобраћај.

"Неопходно је да Хрватска направи везу моста с постојећом саобраћајницом. Они су већ уговорили тај дио посла, кренули су радови и за то је неопходно минимално годину и по дана", рекао је Топић.

Подсјећања ради, планови на изградњи моста почели су још 2004, а свечаност поводом спајања двије половине моста одржана је у октобру прошле године. Први кораци ка изградњи моста предузети су још у априлу 2004, када су Министарство комуникација и транспорта БиХ и Министарство мора, промета и инфраструктуре Хрватске потписали Меморандум о сагласности за припрему и изградњу ауто-пута између Бањалуке и Градишке. У меморандуму је као кључни заједнички објекат предвиђен нови гранични мост преко Саве с прикључним дионицама до постојећих цеста на обје стране. Протокол о сарадњи у вези с овим пројектом потписан је у мају 2007, а уговор за израду пројектне документације"Хрватске цесте" су склопиле с Грађевинским факултетом из Загреба у априлу 2010. године. Споразум о изградњи међудржавног моста преко ријеке Саве код Градишке потписан је између Владе Хрватске и Савјета министара БиХ у новембру 2011, а на сједници Владе Хрватске у марту 2012. донесена је Уредба о објави Споразума о изградњи моста.

Након што је Европска комисија одобрила помоћ у изградњи овог објекта, локацију моста је те 2013. године обишао и Петер Соренсен, тадашњи шеф Делегације ЕУ БиХ, и најавио да ће Европска комисија дати и грант од 6,3 милиона марака за изградњу моста. ЕУ је своју обавезу испунила и новац уплатила, а РС обезбиједила половину од око 20 милиона евра за изградњу моста. Радови на мосту почели су у октобру 2019. године.

Укупна дужина моста је око 500 метара, а попола га финансирају РС и БиХ с једне стране, и Хрватска с друге у укупној висини од око 30 милиона евра. Радове изводе "Интеграл инжењеринг" а.д., "Ђуро Ђаковић монтажа" д.о.о. и "Загреб монтажа" д.о.о.
 
(Независне)