ЗА БИХ РУСКИ ГАС И ДАЉЕ У ЕВРИМА :: Semberija INFO ::

 

ЗА БИХ РУСКИ ГАС И ДАЉЕ У ЕВРИМА


Foto
Република Српска и Босна и Херцеговина неће бити приморане да руски гас плаћају у рубљама, већ ће као и досад моћи наставити плаћање у еврима по цијенама за РС три пута повољнијим од стања на тржишту, рекао је за "Независне" Љубо Гламочић, директор "Гас Реса", предузећа за продају и трговину гасом у РС.

Што се тиче снабдијевања гасом, он је увјерен да неће бити обустава иако је Русија прекинула снабдијевање Бугарске и Пољске, јер не желе да промијене начин плаћања из евра у рубље, како је захтијевала Русија.
Слично су нам рекли и у сарајевском "Енергоинвесту" и потврдили да се снабдијевање наставља нормално те да ни они нису добили захтјев да гас морају плаћати у рубљима.

Наиме, Европа је суочена с новом енергетском кризом јер је ЕУ због сукоба у Украјини увела санкције Русији, које спречавају земље чланице да послују с руском државом. С обзиром да је БиХ приморана да гас набавља из Русије јер нема друге изворе снабдијевања, предузећа која се баве увозом овисе о односима између великих сила.

У ФБиХ све чешће разговарају о изградњи капацитета за примање других извора гаса, док у РС процјењују да ова криза неће утицати на снабдијевање, те да у овом тренутку нема потребе размишљати о алтернативним снабдијевањима.

Гламочић каже да у јавности постоји конфузија око стања ствари у Бугарској, јер он појашњава да је Русија зауставила пословање с компанијом "Булгаргас", која се бави куповином гаса, али да и даље послује с предузећем "Булгартранс", које се бави транзитом и транспортом гаса преко бугарске територије.
"Ми смо 'Гаспрому' уплатили аванс и за мај и уколико не буде неких огромних, општих поремећаја које тешко могу да замислим, не очекујем проблеме у снабдијевању. Уговори морају да се поштују, све друго би било озбиљан преседан у енергетском свијету", рекао је он.

На примједбе из Европе да би БиХ требало да диверзификује своје гасне изворе, Гламочић каже да БиХ и РС набављају руски гас, али да је он из два извора - из "Турског тока" и старог гасовода преко Мађарске.

"Овај гас преко Мађарске иде преко Украјине и без обзира на сва дешавања тамо, он иде, редовно се испоручују уговорене количине. То говори да су уговори о снабдијевању гасом нешто што се поштује", увјерен је он.

И у "Енергоинвесту" подсјећају да гас у БиХ долази не само преко Бугарске, већ и рутом из Украјине и Румуније.
"Нажалост, због конфигурације гасних мрежа у Европи као и наше гасне мреже која је изузетно мала, могућност набавке гаса из других земаља је јако лимитирана. Због тренутног стања и потреба за гасом свих земаља Европе, многи произвођачи овог енергента користе га првенствено за сопствене потребе, све што се извози је по значајно већој цијени него што ми имамо, и транспорт тог гаса кроз гасну мрежу Европе је лимитиран због разних закупа транспорта кроз земље кроз које такав он пролази", кажу они, а промјене очекују у случају потпуног прекида снабдијевања од стране "Гаспрома" те сматрају да би то требало да буде ријешено на регионалном нивоу.

Највеће проблеме би могла имати Њемачка, чије су двије прошле владе, и социјалдемократе Герхарда Шредера и конзервативке Ангеле Меркел, продубиле везу с "Гаспромом" јер је имао најповољнију цијену гаса у Европи и нису жељели да раде на диверзификацији. Након почетка рата у Украјини и увођења санкција Русији, Њемачка жели да се пребаци на алтернативне изворе снабдијевања, али њена индустрија, посебно хемијски гигант БАСФ, не жели да се одрекне јефтиног гаса, што ствара велике политичке турбуленције.

Њемачки јавни емитер ЗДФ је у сриједу направио прилог у којем је ексклузивно објавио да се Њемачка током прошле владе обавезала да ће од Русије до 2030. године набављати минимално 30 милијарди кубних метара гаса годишње. Новинари су у прилогу истакли да постоји правни основ да се уговор поништи због више силе, али да би то значило потпуно прекидање опскрбе руским гасом, што њемачка индустрија засад не жели. Уколико Њемачка не повуче 30 милијарди кубних метара гаса, ЗДФ наводи да ће гас одредбама уговора "Гаспрому" свеједно морати платити.

Поскупјело централно гријање у Сарајеву

Централно гријање за кориснике "Топлана" у Сарајеву поскупјело је за  16,30 одсто.

Влада Кантона Сарајево донијела је Одлуку о висини тарифних ставова, којом су усклађене цијене централног гријања с повећаном цијеном природног гаса, која је у примјени од 1. априла. Ступањем на снагу нове одлуке Владе ФБиХ о давању сагласности на велепродајну цијену природног плина, он је поскупио за 21,7 одсто, а с обзиром на то да је ово основни енергент који користе "Топлане", посљедично је дошло до корекције цијена централног гријања.

Тако су нове цијене централног гријања у Сарајеву увећане за 16,30 одсто.
Рачуни по новом тарифном систему корисницима услуга "Топлана" биће испостављени за април, исто као и корисницима услуга "Сарајевогаса", саопштено је из Владе КС.

(Независне)