БАЊАЛУЧКИ МАТУРАНТИ У ПРОИНТЕРУ: СПРЕМАМО СЕ ЗА ПОСАО У ИТ ИНДУСТРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

БАЊАЛУЧКИ МАТУРАНТИ У ПРОИНТЕРУ: СПРЕМАМО СЕ ЗА ПОСАО У ИТ ИНДУСТРИЈИ


Foto
Нећу ја тражити посао, посао ће наћи мене. Тако, са мого самопоуздања, каже матурант Електротехничке школе у Бањалуци Никола Жежељ, који је на лицу мјеста провјерио гдје би, за коју годину, могао да гради каријеру. Са још стотинак вршњака из своје школе и бањалучке Гимназије, Никола је обишао компанију Проинтер ИТСС, чланицу Инфинитy Интернатионал Гроуп, и одслушао њихове врсне предаваче.

Сад му је, признаје, слика још јаснија.



„Знам да је Проинтер најјача компанија код нас што се тиче ове струке и зато ме занимало да од њих чујем како се ради у пракси и на каквим пројектима, али и да видим какве се све позиције и радна мјеста нуде. Планирам да послије матуре упишем Електротехнички факултет у Бањалуци, а најавише ме занима софтверски инжењеринг. Видим себе као програмера још од малих ногу“, објашњава Никола уз осмијех.

Ту негдје себе види и његов школски друг  Алекса Добријевић, јер га занима све што има везе са математиком, програмирањем и рачунарима. Занима га, наравно, и добра ИТ компанија у коју би дошао након факултета.
„Провео сам неколико дана на пракси у једној ИТ компанији и чини ми се да је посао занимљив. Овдје сам видио много тога новог, јер је систем рада другачији и волио бих да након Електротехничког факултета радим нешто слично“, каже Алекса који се увелико спрема за пријемни испит.



Већина њих се спрема да упише неки од техничких факултета, објашњава професор Жељко Џомбић из Електротехничке школе „Никола Тесла“ и признаје да је интересовање младих за ту врсту занимања све веће.
„Млади заиста хрле ка овим занимањима, јер се кроз праксу показало да у посљедњих десетак година наши ђаци највише одлазе на ЕТФ и након тога лако нађу посао, а и они који остану са средњом школом често раде у струци. Зато нам је изузетно важна сарадња са компанијама попут Проинтера, у којима дјеца много тога могу да виде и науче на лицу мјеста. Свакако нам треба што више комуникације и што чвршћа сарадња између школа и привреде како бисмо сачували домаћи кадар“, каже Џомбић.

Да је комуникација у Проинтеру била одична, потврђује и инжењер аутоматизације у тој компанији, Дејан Ивић, који је матурантима био један од домаћина и предавача.



„Заиста су били изузетно заинтересовани, а ми смо се потрудили да им прикажемо оно што их је највише занимало – конкретне пројекте и рад на њима, опис радних мјеста, њихове потенцијалне могућности у нашој компанији. Овакве посјете су важне младим људима који су на прагу одабира свог животног позива и вјерујем да некад допринесу да се они лакше одлуче куда ће након средње школе“, каже Ивић.

Млади докторанд из Проинтера оставио је утисак и на гимназијалце који су подједнако заинтересовани за техничка занимања. Матуранти општег смјера не крију да би себе радо видјели за неким од моћних рачунара.
„Захвалан сам Проинтеру што су нам омогућили да видимо компанију и начин на који раде. Њихови предавачи су нам презентовали пројекте и говорили о садашњости и  будућности ИТ сектора и на тај начин нас усмјерили и помогли нам у одабиру наставка школовања“, каже Матија Благојевић.



Предавање је било до користи и Христини Ружичић, којој је, како каже, сад јасније којим путем да крене уколико се одлучи за неки од техничких факултета.

„На адекватан начин су нам приближили смјерове на високом образовању које би требало да одаберемо како бисмо могли овдје да радимо. Сад нам је јасније и како изгледају различити послови у различитим системима“, признаје Христина.

Циљ и јесте био да будућим академцима приближимо техничке науке кроз праксу и најуспјешније компаније, кажу у Градској развојној агенцији, која је и организатор посјете.



„Жељели смо да се средњошколци упознају са напредним технологијама и виде како све то функционише у реалном сектору. Вјерујемо да ћемо им на тај начин помоћи да се лакше одлуче за будућа занимања и задовољство нам је да будемо нека врста посредника између образовних установа и привреде“, каже Владимир Дамјановић, стручни сарадник у агенцији.

Посредовање и увезивање те врсте свима нам је од користи, сматрају у Проинтеру у којем се годинама уназад посебна пажња посвећује одабиру и едукацији кадра од чијег знања и квалитета зависе сви планови.