ПАНДЕМИЈА БИЗНИС: Погледајте колико смо плаћали вакцине и ПЦР тестове вриједне мање од пола долара :: Semberija INFO ::

 

ПАНДЕМИЈА БИЗНИС: Погледајте колико смо плаћали вакцине и ПЦР тестове вриједне мање од пола долара


Истраживање о путу медицинске опреме и лијекова у БиХ током пандемије показује сву страхоту корупције и нефункционалног система.

Пандемија Ковид 19, набавка вакцина, ПЦР тестова, респиратора и маски потпуно је оголила нефункционалност бх. система и корупцију која је одавно постала свакодневница нашег друштва.

Тако су ПЦР тестови у Федрацији БиХ куповани или донирани по цијенама од 1,43 КМ до 90 КМ по тесту, док је цијена ПЦР теста у Републици Српској износила од 0, 78 КМ, а Институт за јавно здравство их је плаћао од 30 до 80 КМ!

И вакцине различитих произвођача су у БиХ куповане и дониране по различитим цијенама - Фајзер од 19,01 КМ до 30,32 КМ по дози, а АстраЗенека од 1,96 КМ до 7,1 КМ по дози.

Сликовит примјер је и случај донираних вакцина из Србије. Наиме, Србија је донирала БиХ 10.000 вакцина АстраЗенека вриједности 3,91 по вакцини, а за исте вакцине је приликом куповине из федералног буџета издвојено 7,128 КМ по дози!

До ових података дошло је истраживање "Пут медицинске и санитетске опреме и вакцина у БиХ током Ковид-19 пандемије" које је провело удружење грађана “Stop mobbing” из Требиња и удружење за развој друштва “Кап” из Сарајева у периоду децембар 2021- март 2022. године.

Као још један проблем који је примијећен током истраживања јесте и издвајање 12,9 милиона долара за набавку вакцина на нивоу БиХ.

Наиме Уговор са COVAX.om  БиХ је потписала 18. 9. 2020. године, а  њим је прецизирана испорука милион и 232 хиљаде доза вакцина, у вриједности 12.997.600 америчких долара. Комплетан износ уплаћен је 18. децембра 2020. године, од чега је до октобра 2021. БиХ испоручено мање од једна трећине  вакцина – 332.640 доза.

"У међувреммену, БиХ је већину вакцина добила путем донација из различитих земаља и организација. Више од 700.000 вакцина у БиХ чека на сигурно уништавање због истеклог рока трајања. Скупоцјено уништавање вакцина у трећим земљама, финансира се из јавних институција у БиХ", каже за БУКУ Аница Рамић, предсједница удружења Stop mobbing, додајући да иако је ријеч о прикупљању података од јавног значаја и из јавног буџета, приликом прикупљања одговора сусретали су се са игнорисањем из јавних институција и установа у Федерацији у преко 50 посто случајева, док је тај проценат у Републици Српској већи од 90%!

Напомиње и да је истраживање  показало различите индикаторе који упућују на неправилности у јавним набавкама а неки од њих су да су донације често књижене много скупље од цијена у јавним набавкама и обратно, заступљене су три различите цијене набавке кисеоника у три болнице, примјетне су различите цијене донираних и купљених вакцина, тестова.

Наведимо на крају и информације до којих је дошло истраживање, а тиче се донација и кредитних задужења током пандемије, али и буџетских издвајања.

Тако су дошли до податка да је БиХ је укупно донирано и купљено 3,6 милиона вакцина различитих произвођача. Међутим, није познат коначан број неутрошених вакцина којима је истекао рок трајања.

Бука