Велика штета у Херцеговини: У земљотресу страдало више од 130 објеката :: Semberija INFO ::

 

Велика штета у Херцеговини: У земљотресу страдало више од 130 објеката


Након земљотреса, који је погодио Херцеговину, у Љубињу и Берковићима је оштећено више од 130 јавних и приватних објеката, а поједине породице су исељене из својих кућа.

Велика материјална штета забиљежена је у Љубињу на зградама Општине, Дома здравља, СШЦ “Светозар Ћоровић”, Народне библиотеке, старој згради општине, просторијама ватрогасне јединице, као и на индивидуалним и колективним стамбеним јединицама. Зграда општине не испуњава основне мјере безбједности и потребно је пронаћи алтернативни смјештај.

Заменик начелника Љубиња, Витомир Војчић, рекао је за Српскаинфо да је општинска Комисија за процену штете већ почела са радом, као и да су грађани до сада пријавили 44 оштећена објекта.
– Ситуација у селима још није позната јер људи тек сада одлазе и гледају какво је стање. Поред општинске комисије биће формирана још једна комисија грађевинске струке која ће вршити процену терена- појаснио је Војчић.
Општински Штаб за ванредне ситуације донео је закључак да школе ове седмице наставу изводе онлајн.
– Не мислимо да су објекти толико угрожени, али с обзиром да је било већ неколико потреса, из предострожности ћемо сачекати да се смири тло – прецизирао је он.

Љубињу је из буџета републичких институција обећано 500.000 КМ за санирање штете, а помоћ је најављена и осталим општинама.

У општини Берковићи пријављена је до сада штета на 99 објеката у приватном власништву и на шест јавних објеката. Штаб за ванредне ситуације процијенио је да два приватна објекта више нису безбједна за становање, те да је тим породицама потребно пронаћи алтернативни смјештај.

У Билећи, гдје се осјетило снажно подрхтавање тла, пријављена је мања материјална штета и пукотине на згради општине, Народне библиотеке, на појединим стамбеним зградама, као и на кућама у селима Фатница, Шобадине и Лађевићи.

Шире подручје Херцеговине у петак је погодио земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале, након чега је услиједила серија мањих потреса. Страдала је Елмира Сефо (27) из Стоца, док су њени родитељи и сестра повријеђени. У овој општини проглашено је стање природне несреће.


Српскаинфо