ДА ЛИ РАДНИЦИ МОГУ ДА ПРИМАЈУ ПЛАТУ У КРИПТОВАЛУТАМА? :: Semberija INFO ::

 

ДА ЛИ РАДНИЦИ МОГУ ДА ПРИМАЈУ ПЛАТУ У КРИПТОВАЛУТАМА?


Foto
Може се куповати, продавати, размењивати, преносити и чувати електронски
То значи да се и зарада запосленом може исплатити у криптовалутама.

Ова појава није реткост у свету, али у Србији представља новитет и непознаницу. Пре свега, треба дефинисати висину зараде. У том смислу поставља се питање да ли она може бити исплаћена у облику криптовалуте?

Пореска саветница Звездана Писаревић за Бизнис.рс каже да нема сметњи да фирма својим запосленима исплаћује зараду у криптовалутама ако се запослени сложе са тим, али је неопходно, без обзира на то, приликом заснивања радног односа уговорити бруто зараду у динарима као законском средству плаћања, а сходно одредбама Закона о раду.

Пошто је реч о заради која се исплаћује дигиталном имовином, питање је када она постаје "опорезива".
Писаревић објашњава да је, с обзиром на то да криптовалуте мењају своју вредност из секунде у секунду, веома тешко одредити која је то динарска противвредност зараде исплаћене у криптовалутама, а која је основица за обрачун пореза и доприноса.

"С друге стране, уговорена бруто зарада је основ за обрачун укупне зараде. Послодавац је у обавези да обрачуна и исплати топли оброк, регрес и минули рад, а ако зараду исплаћује у договореном износу одређене криптовалуте тада се јавља додатни проблем око исказивања динарске противвредности и свих елемената зараде на исплатном листићу, што је законска обавеза сваког послодавца", истиче Писаревић.
Саговорница портала каже да ако је зарада договорена у фиксном износу криптовалуте, а конкретна криптовалута изгуби на вредности, послодавац може да буде у проблему јер се уговорена бруто зарада мора исплатити онако како је наведено.

"Свако умањење зараде мора бити документовано кадровским решењем, а пад вредности криптовалуте као основ умањења зараде није разлог који уважава Закон о раду", наводи пореска саветница.

Да би се исплатила зарада потребно је поднети пореску пријаву ППП ПД и приликом исплате зараде уз шифру плаћања 240 или 140 потребно је уписати БОП – број који се добија предавањем пореске пријаве. У случају исплате зараде у криптовалутама обрачунска служба ће поднети пореску пријаву и платити фискалне обавезе са позивом на БОП, али приликом преноса зараде у виду криптовалута не постоји могућност уписа БОП.

"Ово не мора да буде проблем, али ако запослени једног момента буде хтео да подигне кредит имаће проблем доказивања колика му је зарада и тешко да ће моћи да узме зајам. На основу тога можемо закључити да је теоретски гледано могуће исплаћивати зараду у криптовалутама, али то са собом вуче читав низ проблема, од обрачуна зараде до исплате", наводи она.

(Б92)