Кромпиром засијане веће површине у БиХ :: Semberija INFO ::

 

Кромпиром засијане веће површине у БиХ


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Сјетва кромпира у БиХ је у току, а повртари, упркос високим цијенама ђубрива, ове године очекују нешто бољу ситуацију јер, како кажу, због већих подстицаја ће бити засијане веће површине те уз погодне временске услове очекују довољне количине овог поврћа.

Још се не зна да ли ће цијена домаћег кромпира бити виша у односу на претходне године, јер док једни пољопривредници тврде да ће већа количина кромпира која се сије донијети нешто ниже цијене, други наводе да ће цијена кромпира, због енормног раста цијена репроматеријала и ђубрива, ипак морати порасти.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, казао је да је било неизвјесности да ли да саде кромпир јер је цијена ђубрива енормно скочила, али да ће ове године бити засађено више кромпира јер су повртари добили веће подстицаје од надлежног министарства пољопривреде.

"Добили смо подстицаје на вријеме, што смо и тражили, те нам је уплаћено 1,8 милиона КМ. Обратили смо се и за додатна средства те су нам министар пољопривреде Борис Пашалић и Влада РС из Компензационог фонда обезбиједили још додатних 1,8 милиона КМ", рекао је Мастало за "Независне новине".

Додао је да је то утицало на повртаре да крену у већу производњу те да сматрају да ће и поред високих цијена репроматеријала и ђубрива кромпира бити довољно, односно да ће га бити колико и претходних година.

"Цијена коштања је већа него до сада, али не можемо знати колика ће бити цијена кромпира, јер то зависи и од понуде и потражње, а утиче и увоз. Ипак, сматрамо да ће цијена због веће количине посијаног кромпира бити можда и нижа јер већи подстицаји значе више засијаног кромпира, а то значи ниже цијене", навео је Мастало.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, рекао је за "Независне новине" да је лијепо вријеме погодовало сијању кромпира.

"Цијене репроматеријала ове године порасле су за око 15 одсто, што није толико страшно. Страшно је колико је поскупјело ђубриво", казао је Бакајлић.

Додао је да је још рано говорити о цијени кромпира јер то зависи прије свега од цијене репроматеријала и ђубрива у наредном периоду.

"Видим да је доста њива засијано кромпиром. Пољопривредници су најчешће узимали своје сјеме, а нешто мало су докупљивали", рекао је Бакајлић, истичући да ће због поскупљења репроматеријала и ђубрива морати доћи до раста цијена кромпира.

Да је ситуација када је ријеч о узгоју кромпира у ФБиХ слична као и у Српској за "Независне новине" потврдио је Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, који наводи да има довољно сјемена које се може набавити по нешто мало вишим цијенама у односу на ранији период.

"Проблем су ђубрива чија је цијена скочила, односно што је страшно скупо", рекао је Бићо.

Додао је да је ове године више средстава издвојено у буџету за пољопривреду, због чега ће подстицаји бити већи.

"Нисам сигуран колико ће они помоћи да се ублажи ситуација, јер колико год су подстицаји повећани, дође на исто јер су и цијене репроматеријала и ђубрива порасле", рекао је Бићо, додајући да цијене много брже расту него што расту издвајања државе за пољопривреду.


Независне новине