Млинари кренули да дижу цијене, врећа брашна "скочила" за четири КМ :: Semberija INFO ::

 

Млинари кренули да дижу цијене, врећа брашна "скочила" за четири КМ


БАЊАЛУКА - У појединим маркетима, врећа брашна од 25 килограма одређених произвођача тренутно кошта скоро 37 КМ, што је за четири марке скупље, након периода мировања цијене ове основне животне намирнице у Српској.

Наиме, врећа намјенског, односно најквалитетнијег брашна, средином марта је са 25 поскупила на 33 КМ, колико је коштало брашно већине произвођача, у већини маркета. Врећа оног мање квалитетног брашна тада је, у просјеку, поскупила на 30 КМ.

Неки млинари и даље се држе старе цијене, док су други кренули са поскупљењима.

Из Удружења млинара РС недавно су поручили да би цијена од 33 КМ за намјенско брашно требало да мирује бар до јуна, до када ће произвођачи на располагању имати пшеницу из Мађарске набављену по цијени која је раније уговорена.  

Нагласили су да нема ни несташице, због чега би цијене, код већине млинара, самим тим и у трговинама, требало да мирују. Међутим, поједини произвођачи су пред Васкрс, а поједини и нешто раније, подигли цијене на скоро 37 КМ.

У поменутом удружењу истичу да поскупљење за четири КМ по врећи није занемарљиво, те да им није јасно зашто је до њега дошло.

– С обзиром на то да већина млинара има довољно залиха, сматрамо да је цијена од 33 КМ у просјеку по врећи сасвим коректна. Можда неки млинари набављају пшеницу из Мађарске по новој, вишој цијени, па су зато поскупили свој производ.  Мада, тешко да се на то одлучују, јер не могу да буду конкурентни, пошто су друга брашна, истог квалитета, доста јефтинија. Ми од средине марта нисмо кориговали цијене и тако би требало да остане бар до јуна. И остали имају неке залихе, али су, ипак, одлучили да поскупе. Марка горе-доле и није нешто, али четири КМ по врећи није мало – истиче за Српскаинфо предсједник овог удружења и директор предузећа "Житопрерада" из Приједора Зоран Кос.

Према његовим ријечима, чак је за очекивати да у Српској дође до одређеног појефтињења брашна, када Србија дозволи извоз јефтиније пшенице.

– Та пшеница кошта 300 евра по тони, а извоз би требало да крене 1. маја – наглашава Кос, преноси  Српска инфо.

Глас Српске