Сукоб у Украјини: Русија послала ноту САД, тражи се обустава испоруке оружја Кијеву :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Русија послала ноту САД, тражи се обустава испоруке оружја Кијеву


Рат у Украјини ушао у трећи мјесец.


9:30 Русија је упутила ноту Сједињеним Америчким Државама са захтијевом да обуставе испоруке оружја Украјини, изјавио је данас руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је за ТВ Русија-24 оценио да америчке испоруке оружја Украјини не доприноср тражењу дипломатског рјешења, преноси лист Известија.

„Да ли смо упутили ноту, да, истакли смо неприхватљивост ситуације када САД снабдијевају Украјину оружјем, тражили смо да се прекине та пракса", нагласио је Антонов.

7:30 Вашингтон да прекине достављати оружје Кијеву

Русија је упутила САД ноту, тражећи да прекине достављање оружја Украјини, изјавио је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов.
Он је додао да достављање оружја Кијеву не помаже тражењу дипломатског рјешења и регулисању ситуације.

“800 милиона долара, за толико средстава ће доставити оружја Кијеву из Вашингтона. То је огромна цифра, она не помаже тражењу дипломатског рјешења и регулисању ситуације. Ми смо предали ноту, истичући неприхватљивост ситуације да САД трпају Украјину оружјем, затражили смо прекид такве праксе”, рекао је Антонов.

Антонов је закључио да САД на тај начин настоје још више подићи улог и заоштрити ситуацију, преносе руски медији.

“Задатак је да не допусте, како отворено говоре амерички сенатори, да Русија чврсто стоји на ногама, да се руски интереси поштују у свијету, да се чује руски глас”, додао је Антонов. /крај/мђ

06:48 Жовка: Гутерес нема овлашћења да говори у име Украјине

Савjетник украјинског предсjедника Игор Жовка, критиковао је генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереса због његовог предстојећег састанка у Москви са руским предсjедником Владимиром Путином и шефом дипломатије Сергејем Лавровим, истичући да Гутерес “уствари нема овлашћења да говори у име Украјине”.

“Није добра идеја да он путује у Москву. Не разумijемо његову намjеру да путује у Москву и разговара са предсjедником Путином”, рекао је Жовка, преноси Гардијан.

Навео је да, “иако су сви мировни преговори добри ако се заврше резултатом”, сумња да ће разговори које је иницирао Гутерес дати било какав резултат.

Гутерес ће у Москви боравити у уторак, а за четвртак је планирана његова посjета Кијеву, гдjе ће се састати са украјинским предсjедником Володимиром Зеленским и министром спољних послова Дмитром Кулебом.

Савjетник украјинског председника Олексиј Арестович предложио је специјалну рунду преговора са Русијом, на којој би се разговарало о судбини цивила и украјинских војника који су још заробљени у Маријупољу.

Руске власти саопштиле су да је једно село у Белгородској области која се граничи са Украјином гранатирано са друге стране границе.

Од почетка сукоба у Украјини, број украјинских избеглица приближава се броју од 5,2 милиона, саопштила је агенција Уједињених нација за избjеглице (УНХЦР). 

Швајцарска не дозвољава извоз оружја и муниције из своје производње преко Немачке у Украјину.

Произвођач оклопног возила “куна” је њемачки концерн “Рајнметал”, а муницију за оружје за то возило прави његов погон у Швајцарској.

Државни секретаријат за привреду Швајцарске (СЕКО) закон спријечава да изда дозволу, јер је забрањен извоз оружја и муниције у земље у којима су у току интерни или међународни оружани сукоби.


​Глас Српске / Агенције