Голоб након побједе на изборима у Словенији: људи стварно желе промјене :: Semberija INFO ::

 

Голоб након побједе на изборима у Словенији: људи стварно желе промјене


Фото: 24ur.com

Роберт Голоб, лидер Покрета слобода (ГС), који је однио убједљиву побједу на парламентарним изборима у Словенији, изјавио је да је јасно да људи у тој земљи желе промјене.

"Овакву излазност нисмо имали 20 година. То говори све. То говори да људи стварно желе промјене. људи нам вјерују да смо ми једини који можемо донијети ту промјену. Данас људи плешу, али сутра почиње нови дан, а сутра ћемо се почети трудити да оправдамо ово ваше повјерење. Ово је наша обавеза према онима који су нас подржали", рекао је Голоб синоћ у обраћању јавности.

Он је честитао свим кандидатима своје странке и свима се захвалио.

"Сада видимо да је наш циљ доношења слободе у земљу постигнут. Честитам свим кандидатима наше странке, свима који су помогли у кампањи. Хвала свима вама што сте помогли да се сан оствари", казао је Голоб.

Роберт Голоб је са својом странком Покрет слобода увјерљиви побједник недјељних парламентарних избора у Словенији и моћи ће брзо саставити нову владу са још само једном или двије странке, показују службени резултати након више од 99,7 посто пребројених гласова.

Заступнике у новом саставу Државног збора (парламента) који има 90 чланова, при чему их се 88 бира с листа политичких странака, а двоје с листа двију националних мањина, добило је само пет странака које су прешле изборни праг од четири посто.

Голобова странка освојила је 35,54 посто гласова и 41 заступнички мандат, што до сада није успјело ниједној другој у повијести словенске демократије, а одраз је окупљања бирача на љевици који су се противили политици десне владе Јанеза Јанше и "тактичног" гласања бирача мањих странака с лијевог центра.

Други највећи број гласова на јучерашњим изборима припао је Словенској демократској странци (СДС) досадашњег премијера Јанеза Јанше, који је већ признао пораз.

његова странка освојила је 23,53 посто гласова и 27 заступничких мандата, један више у односу на изборе 2018. године.

На трећем мјесту по изборном резултату је демокршћанска Нова Словенија (НСИ) која је била чланица досадашње Јаншине владе, а  чији је предсједник Матеј Тонин најавио да ће убудуће представљати конструктивну опозицију.

Странка Социјалних демократа (СД) коју води Тања Фајон са освојених 6,65 посто гласова, што је нешто слабије у подносу на резултат прије четири године, освојила је седам заступничких мандата и у новој ће влади, по свој прилици, бити главни партнер Голобу као премијеру. њега би по политичкој традицији могла подржати и два мањинска заступника из реда мађарске и италијанске заједнице.

Странка љевица (Л) коју води Лука Месец освојила је с 4,38 посто гласова и пет заступничких мјеста, нешто мање од очекиваног према предизборним анкетама.

С њом у влади, Голоб добива још увјерљивију већину. Међутим, поједини аналитичари сматрају да би то могао избјећи ако одлучи саставити "владу националног јединства" с обзиром на могуће погоршање друштвене ситуације ако се криза у Европи због рата у Украјини настави и продужи, те умјесто љевице у владу укључи Нову Словенију (НСИ), што је ипак мање вјероватно, наводе словенски аналитичари.

Широм Словеније јучер је 1,7 милиона бирача с правом гласа на око 3.000 бирачких мјеста гласало за 90 чланова Државног збора.

На деветим парламентарним изборима од самосталности Републике Словеније учествовало је 20 странака, пет мање него на оним прије четири године, а за 88 од укупно 90 мјеста у Државном збору конкурирала су 1.464 кандидата.

Званични коначни резултати избора требало би да буду познати до 10. маја, када ће се коначно знати какав ће бити састав деветог сазива Парламента.


Агенције / БХРТ