Тло не мирује у Херцеговини, грађани и даље збрајају штету :: Semberija INFO ::

 

Тло не мирује у Херцеговини, грађани и даље збрајају штету


Тло у Херцеговини још се не смирује. У протекла 24 сата забиљежено је више потреса на ширем подручју Стоца од којих је један јачине 4,8 степени рано јутрос пробудио и узнемирио грађане. Широм Херцеговине збрајају се штете. У Чапљини је због оштећења на школи одгођено одржавање наставе за два дана. У Стоцу је због погибије дјевојке Дан жалости.

Ново снажније подрхтавање тла узнемирило је грађане Стоца и шире околине. Пријава о штети није било на подручју Мостара док је у Стоцу пријављено неколико мањих оштећења, подаци су Федералне управе Цивилне заштите. Грађани још пријављују штету, а у главном се ради о напукнућима зидова, пробијању камених громада на зидовима кућа, оштећењима димњака и поломљеном цријепу.

Саопштење Цивилне заштите


"До сада је примљена 51 пријава оштећења стамбених објеката. Службеници добровољног ватрогасног друштва Столац и Комуналног предузећа Столац су на терену и према приоритетима рашчишћавају комаде отпале жбуке, камења, цигле од димњака и цријепа са стамбених објеката. На путном правцу Столац – Неум јутрос је дошло је до одрона, па су на терен упућени службеници предузећа Цесте Мостар."

Штету пријављују и становници из околине Берковића. У Чапљини је до сада је урађена санација кровова и димњака на 11 стамбених зграда и 55 кућа. У Основним школама настава неће бити одржана у понедјељак и уторак.

Смиљан Видић, градоначелник Чапљине


"Оно што треба истакнути јесте да су нам највише страдале зграде наших основних школа, овдје у Чапљини и у Вишићима."

У Стоцу су данас заставе спуштене на пола копља. Дан је жалости, због смрти дјевојке која је страдала због земљотреса. Штету у Стоцу надлежне службе санират ће у наредним данима.

Стјепан Бошковић, градоначелник Стоца

"Ми имамо та два објекта гдје је дошло до урушавања у једном смо имали људе који су озлијеђени и који су подлегли тим озлиједама у другоме срећом то није било међутим имамо и истарих зграда које су прије рађене гдје имамо пукотина и одређених недостатака а тиме ћемо се бавити идући тједан."

Колико ће трајати слијегање тла нико не може предвидјети, кажу сеизмолози. Евидентно је да је, упркос великом степену подрхтавања тла, штета релативно мала. Земљотрес, нешто јачи од овог, прије двије године разорио је Петрињу у Хрватској.

Крешимир Кук, сеизмолог

"Тло је на овим подручијима другачије од тла на Бановини које је растресито неким седиментним талогом за које кажемо у сеизмологији да није добро за потресе а овде се ради о кршком подручју стјеновитом. И онда су ефекти потреса слабији јер не долази до тзв амплификације трешње."

Амра Крехић, сеизмолог

"Од петка на вече до јутрос десило се неких 15 земљотреса који су регистровани, можемо рећи ово је неко смиривање тла али не можемо рећи која јачина магнитуде ће бити и колико ће још бити земљотреса."

Једно од најактивни сеизмичких подручја у БиХ је управо источна и западна Херцеговина уз подручје око Бања Луке истичу сеизмолози. Немогуће је предвидјети долазак земљотреса и његову јачину и зато је најважније остати смирен и потражити сигуран заклон у свом дому ако до земљотреса дође савјетују стручњаци.


​БХРТ