Широм Српске вјерници прослављају најрадоснији хришћански празник Васкрс :: Semberija INFO ::

 

Широм Српске вјерници прослављају најрадоснији хришћански празник Васкрс


Литургијама у храмовима, а онда у својим домовима широм Републике Српске вјерници прослављају најрадоснији хришћански празник Васкрс. Он се слави три дана, током којих се православци поздрављају са “Христос васкрсе”, уз отпоздрав “Ваистину васкрсе”.

Свету архијерејску литургију, у поноћ, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, служио је епископ бањалучки Јефрем, са свештенством, у присуству многобројних вјерника. Током Литургије прочитана је посланица патријарха српског Порфирија.

Почетак Васкршње литургије, огласила су звона са храма Христа Спаситеља. Честитајући и сабраним вјерницима празник Васкрсења, епископ Јефрем поручио је да мир, радост и исцјељење душе и тијела потражимо у Васкрслом Христу.

- Вама овдје присутнима, свим вјерницима широм наше Епархије бањалучке, свему српском народу и свима онима који прослављају Васкрсење Христово честитам са радосним поздравом: Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе! - поручио је Јефрем.

И у Приједору је синоћ тачно у поноћ, започело васкршње јутрење, након чега је услиједила свечана Васкршња литургија, коју је предводио еписком бихаћко – петровачки Сергије. Бројни вјерници, јутрос у 5 часова, присуствовали су Васкршњој литургији у храму Свете Тројице.

Васкршња јутрења служена су и у православним храмовима широм Приједорске регије.

У Саборној цркви у Бијељини, васкршњу литургију служио је епископ зворничко- тузлански Фотије. Темељ нашег новог живота у Христу јесте празник васкрсења , вјера у васкрсење Христово и свеопште васкрсење из мртвих и вјечни живот, поручио је, између осталог, владика Фотије. Након литургије, Семберци су наставили обиљежавање Васкрса у породичним домовима , за трпезом коју су, како је то обичај, украсила васкршња јаја.

Овом празнику се највише радују дјеца, па је испред Центра за културу традиционално организована јајаријада -такмичење у избору најљепшег васкршњег јајета.

У свим вјерским храмовима на подручју добојске регије и Озрена служена је васкршња литургија. Васкршња јаја припремале су чланице Кола српских сестара уз подршку цркве. Свечано и празнично,било је и у цркви Светих апостола Петра и Павла. Бројни вјерници поранили су да би присуствовали васкршњој литургији.

Васкршња јаја обезбијеђена су и за око 360 пацијената добојске болнице.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је свету архијереску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву. Подсјећајући вјернике да је Васкрс највећи празник православне вјере и цркве те да се назива и празником над празницима, митрополит је поручио да су основне поруке овог празника побједа живота над смрћу, свјетлости над тамом, истине над лажи и добра над злом.

Васкрс је празник радости и весеља јер је живот побиједио смрт. Нека су у име новог живота сви православни вјерници срећни и благословени - порука је коју је из сједишта Митрополије у Сарајеву упутио митрополит Дабробосански Хризостом.

Црква Светог Ђорђа у Источном Новом Сарајеву из године у годину окупља све више вјерника, Срба из Сарајева, а најважније је што у порти храма из године у годину Васкрс прославља све више малишана који уче да нас Васкрс обавезује на крајње смирење пред Богом, али и на велику љубав према Богу и ближњему.

У Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, васкршњу литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, уз саслужење свештенства. Светој литургији присуствовао је велики број вјерника, и прославио празник над празницима, васкрсење Христово.

Требињци празник над празницима васкрсење Христово традиционално прослављају одласком на свету литургију, па радост и благостање настављају у кругу најближих.

РТРС / ГЛАС СРПСКЕ