Какве посљедице након страних санкција бх. политичари могу очекивати на домаћем терену? :: Semberija INFO ::

 

Какве посљедице након страних санкција бх. политичари могу очекивати на домаћем терену?


На изборе, према важећем закону, санкционисани бх. функционери могу изаћи без препрека. Централна изборна комисија има могућност кажњавања кршења правила игре у изборној кампањи. Међу санкцијама је новчана казна, скидање кандидата са листе и поништавање овјере политичких странака, коалиција или кандидата. Из ЦИК-а поручују да је прерано говорити о конкретним потезима.

"Централна изборна комисија БиХ ће поступити у складу са одредбама Изборног закона БиХ у тренутку када буде фаза овјере кандидатских листи. То се дешава најкасније 65 дана прије дана избора", саопћено је из ЦИК-а БиХ.

ЦИК је раније имао више опција, али је, због осигурања грађанских права, све то на крају отпало.

"Изборна комисија када је у Закону о сукобу интереса имала право да изрекне четири године забране учешћа у власти, односно на изборима, по мени је и тад било противуставно. Само одлуком судова се могу одузимати одређена грађанска права и зато је то измјенама касније и укинуто", каже бивши члан ЦИК-а БиХ Вехид Шехић.

Могућности које ЦИК нема, на располагању стоје високом представнику. Педи Ешдаун, Волфганг Петрич и Карлос Вестендорп у прошлости су суспендовали 180 политичара на краћи или дужи период. "Уклоњеним" званичницима било је забрањено обављање функције у странци, као и избор или именовање на неку позицију. Међу њима су и Мирко Шаровић, Драган Човић, Драган Калинић и многи други. Најсвјежији потез високог представника је употреба бонских овлаштења у случају суспензије Закона о непокретној имовини Републике Српске. Кристијан Шмит је најавио да, ако се закон буде примјењивао, не искључује кривичну одговорност. У случају Милорада Додика, ипак, каже:

"Могу му гарантовати да немам намјеру нити ћу предузети мјере на ограничавању његовог дјеловања или кретања. Али, очекујем да се вратимо за преговарачки сто. Не можете тражити дијалог и имати само монолог", изјавио је високи представник у Босни и Херцеговини Кристијан Шмит.

Велика Британија недавно је санкционисала предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић и члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Сједињене Државе су на црну листу додале и Асима Сарајлића, делегата у Дому народа БиХ као и бившу главну државну тужитељку, Гордану Тадић. Но, међународне санкције неријетко доносе награду на домаћем терену. Не за грађане, него за политичаре. Они који су санкционисани у јавности се представљају жртвама и борцима за националне интересе. То им обезбјеђује предизборне поене, а умијешаност у корупцију због које су и доспјели на црне листе, пада у други план.
 
БХРТ