ЦББиХ: Криптовалуте треба посматрати као финансијски инструмент :: Semberija INFO ::

 

ЦББиХ: Криптовалуте треба посматрати као финансијски инструмент


САРАЈЕВО - Тренутни став Централне банке БиХ је да криптовалуте треба посматрати као активу, финансијски инструмент, а не као новац, речено је из те институције.

Појашњавају да је, у складу са Законом о Централној банци БиХ, једино законско средство плаћања у БиХ конвертибилна марка и да је немогуће замијенити криптовалуту за КМ, већ да је само остале званичне валуте могуће размијенити у КМ.

Такође, прецизирано је да криптовалуте нису законом уређене у Босни и Херцеговини, те да оне не функционишу као типична валута, већ се ослањају на протокол мреже рачунар према рачунару базиран на интернету.

Из ЦБ БиХ додају да се управљање трансакцијама и издавање новца обавља колективно од стране мреже, а снабдијевање том “валутом” регулисано је уговором између корисника и углавном дјелује ван државних регулаторних институција, док вриједност одређују понуда и потражња.

“Све трансакције с криптовалутама се обављају путем виртуалне нерегулисане мреже. У неким земљама такође постоје и банкомати за куповину и продају само криптовалуте за локалну валуту, али они не постоје у Босни и Херцеговини”, наводе из ЦБ БиХ.

Истичу да се за облике који у одређеним пословима или ситуацијама служе као мјера вриједности у пружању или размјени робе или услуга не може користити термин валута, јер немају све елементе валуте.

Из ЦБ БиХ наглашавају да финансијски сектор иде према значајним промјенама пошто дигитализација убрзано мијења изглед финансијске индустрије, као и да постоји обимна литература о тој теми, али без сагласности о крајњем исходу за централне банке.

“Присутне су идеје о издавању властитих дигиталних валута, што је нешто око чега су одређене централне банке већ покренуле активности. Међутим, стоји чињеница да су нове технологије у свијету финансија, попут ДЛТ (distributed ledger technologies) тј. blockchain, као и бројне различите криптовалуте, све више присутне у финансијском свијету. Тешко је рећи шта ће превладати у будућности”, тврде из ЦБ БиХ.

Приступ ЦБ БиХ овоме је да треба пажљиво приступати доношењу или измјенама прописа који се тичу ових питања.

Глас Српске