Сукоб у Украјини: Истекао ултиматум припадницима "Азова" да се предају :: Semberija INFO ::

 

Сукоб у Украјини: Истекао ултиматум припадницима "Азова" да се предају


МОСКВА/КИЈЕВ - Сукоб у Украјини ушао је у педесет трећи дан. Од почетка рата страдала су најмање 1.982 цивила, саопштиле су УН. Москва тврди да у урбаном дијелу Маријупоља нема више украјинских снага, док Володимир Зеленски поручује да ће "уништење украјинске војске" у том лучком граду бити тачка на преговорима


14:40 - Естонија забранила руским бродовима улазак у своје луке

Естонија је, у оквиру санкција ЕУ, од данас забранила руским бродовима улазак у своје луке, саопштило је Министарство економије и инфраструктуре те земље.

Бродови који плове под руском заставом, а којима је потребна помоћ могу, у изузетним случајевима, упловити у естонске луке уз дозволу управе полиције и граничне службе, преноси РИА Новости.

Раније данас улазак руским бродовима у своје луке забранила је Бугарска, а јуче је то учинила Румунија. 

14:16 - Песков: Русија може да издржи конфронтацију са Западом 

Русија може да издржи тренутну конфронтацију са Западом, оцијенио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Можемо”, рекао је Песков за ТВ Русија 1 одговарајући на питање може ли Руска Федерација да “успије” у конфронтацији са западним свјетом, за разлику од СССР-а, преноси лист Известија.

13:46 - Москва забринута због војне активности НАТО-а у Норвешкој

Војне вежбе НАТО-а на северу Норвешке не доприносе безбједности на Арктику и Москва је забринута због повећања војне активности у том региону, каже високи представник Министарства спољних послова Русије Николај Корчунов.

“Русија је забринута због умјешаности неарктичких држава чланица НАТО-а у војној активности у тој области, јер она повећава ризик од ненамјерних инцидената и може нанијети штету крхком арктичком екосистему”, наводи Корчунов.

Ако Шведска и Финска уђу у НАТО, то би нарушило безбједност и повјерење на Арктику, истакао је руски званичник, који је и предсједавајући Комитета за високе званичнике Арктичког савјета.

13:32 - “Украјинске снаге настављају борбу у Маријупољу”

Украјинске снаге наставиће да бране Маријупољ упркос ултиматуму Русије, саопштили су званичници украјинског града који је под блокадом руских снага.

Савјетник градоначелника Маријупоља Петро Андрјушченко рекао је, одговарајући на захтјев руског Министарства одбране, да украјинске снаге настављају борбу.

Андрјушченко истиче да борбе са руским снагама нису ограничена само на челичану “Азовстаљ”.

“Током борби, окупатори су поново гранатирали приватне стамбене куће тешком артиљеријом”, тврди Андрјушченко.

13:07 - Истекао је рок екстремистима и страним плаћеницима у челичани “Азовстаљ” у Маријупољу

Министарство одбране Русије им је раније дало рок да се до 13.00 по московском времену предају. Међутим, према непотврђеним информацијама, они то нису искористили.

Претпоставља се да се тамо још налази око 3.500 војника.

11:41 - Руски специјалци ослободили таоце из турске џамије у Маријупољу

Руски специјалци ослободили су таоце које су држали украјински екстремисти у турској џамији у Маријупољу, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

Том приликом је убијено 29 милитаната, укључујући стране плаћенике .

Генерал је додао да су таоци – грађани држава ЗНД. Сви су ослобођени и на безбједном мјесту.

12:23 - ЕУ шаље још 50 милиона евра за хуманитарну помоћ Украјини

ЕУ ће издвојити додатних 50 милиона евра за хуманитарну подршку људима погођеним ратом у Украјини, што укључује 45 милиона евра за хуманитарне пројекте у Украјини и пет милиона евра за Молдавију, објављено је у Европској комисији.

У Бриселу наглашавају се тешке борбе и ракетни напади настављају, а да ће се ова средства користити за пружање хитних медицинских услуга, приступ безбједној води за пиће и хигијену и обезбјеђивању склоништа.

12:10 - У Украјину почело да стиже оружје из најновијег пакета помоћи САД

ВАШИНГТОН - У Украјину је почело да стиже оружје и опрема из најновијег пакета помоћи САД тој земљи, јавио је ЦНН позивајући се на званичника Бијеле куће.

Вашингтон се први пут сагласио да Кијеву обезбједи моделе оружја за које су поједини званичници само прије неколико недеља сматрали да представља велики ризик за ескалацију ситуације.

Између осталог, ријеч је о 11 хеликоптера Ми-17, 18 хаубица 155 милиметара и још 300 дронова Свичблејд, наводи ЦНН.

11:45 - Кијев забранио "Азову" да се преда

Кијев је забранио да се воде преговоре о предаји у Маријупољу, наредивши екстремистима "Азова" да пуцају на све оне који покушају да положе оружје, саопштио је руски генерал Игор Конашенков.

11:28 - Конашенков: Уништена фабрика за производњу муниције у Кијевској области

Високопрецизним ракетама ваздушног базирања уништена је фабрика за производњу муниције у Кијевској области, саопштио је портпарол министарства одбране Русије Игор Конашенков.

“Током ноћи, високопрецизним ракетама ваздушног базирања уништена је фабрика за производњу муниције у подручју општине Бровари, Кијервска област”, рекао је Конашенков.

11:08 - Урсула фон дер Лајен: На удару нових санкција банке и енергетски сектор

У оквиру шестог пакета санкција Русији, Европска унија разматра мјере које се тичу банкарског сектора, конкретно “Сбербанке”, као и рестрикције у области енергетике, каже предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Истакла је да је главни циљ санкција смањење прихода руских власти и да ЕУ тренутно “разматра паметне механизме” који ће омогућити да у следећи пакет санкција буде укључена и нафта.

Предсједница Европске комисије је одговорила критику на рачун њемачке владе да успорава усвајање антируских санкција.

10:42 - Русија и Украјина без договора око хуманитарних конвоја

Украјина и Русија нису данас успјеле да се договоре о хуманитарним конвојима за евакуацију цивила из ратом угрожених подручја, саопштила је замјеница украјинског премијера Ирина Верешчук.

“Нисмо успјели да се договоримо о прекиду ватре дуж рута за евакуацију. Због тога, нажалост, данас нећемо отворити хуманитарне коридоре”, навела је она на платформи Телеграм.

Верешчук је додала да су украјинске власти тражиле хуманитарне коридоре за евакуацију цивила и рањених војника из опкољеног града Маријупоља, јавио је Ројтерс.

10:35 - Дума: Зеленски купује вријеме својим изјавама о преговорима

Украјински предсједник Володимир Зеленски својим изјавама о преговорима са Русијом жели да добије на времену, док тражи помоћ од НАТО-а, изјавио је данас предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин.

Володин је реаговао на изјаву Зеленског да је Украјина спремна да са Русијом преговора о одустајању од своје кандидатуре за придруживање НАТО-у и о статусу Крима, али тек кад Москва заустави војна дејства и повуче своје трупе, преноси Тасс.

Руски званичник је навео да је Зеленски такве ставове износио и прије разговора у Турској када су руске трупе биле близу Кијева, али да је након што је Москва смањила војне активности у тој области „одустао од обавеза које је прихватио” и да је затим дошло до „провокација у Бучи”.

10:24 - Окружено око 400 страних плаћеника у Маријупољу

У Маријупољу је у саставу украјинских снага окружено око 400 страних плаћеника, саопштио је званични представник Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

“Према ријечима украјинских војника који су се предали, на територији предузећа “Азовстаљ”, у саставу украјинских снага, сада је окружено око 400 страних плаћеника”, рекао је Конашенков.

Како је навео, већина њих су из европских држава и Канаде.

“Раније смо већ саопштавали да се разговори преко радио везе између милитаната у Мариупољу воде на шест страних језика. У случају даљег отпора, сви ће бити уништени”, рекао је генерал.

10:13 - Више од 845.000 избјеглица стигло је из Украјине и Донбаса у Русију, јављају руски медији.

09:57 - “Ракетиран град Бровари”

Ракетни напад у раним јутарњим сатима оштетио је инфраструктуру у граду Бровари у близини украјинске пријестонице Кијева, саопштио је градоначелник Игор Сапожко.

Сапожко није изнио детаље о обиму разарања и потенцијалним жртвама.

09:40 - Британски подаци: Оперативни фокус Русије помјерен на источну Украјину

Британско министарство одбране објавило ке најновије обавјештајне информације о рату у Украјини, у којима се наводи да руске снаге настављају прераспоређивање борбене опреме и опреме за подршку из Бјелорусије према источној Украјини, укључујући локације у близини Харкова и Севердоњецка.

Руска артиљерија наставља да гађа украјинске положаје широм истока земље где Русија планира да обнови офанзивну активност, наведено је у обавјештајним подацима.

09:12 -  Украјинска војска је 42 пута у последња 24 часа отворила ватру на ДНР.

Том приликом рањен је 121 цивил.

08:50 -  У Николајеву је катастрофална ситуација са водом

Централно водоснабдјевање не ради већ четврти дан. Водовод Дњепар-Николајев је оштећен. Људи морају да иду на реку и на изворе.

Градоначелник Николајева Александар Сенкевич каже да ово питање не може бити брзо рјешено.

08:26 - Обраћање Зеленског

“Или ће партнери дати Украјини све потребно тешко наоружање и авионе, и то одмах, како бисмо могли да смањимо притисак окупатора на Маријупољ и деблокирамо га. Или преговарачки пут - на којем улога партнера такође треба да буде одређена”.

08:11 - ДНР: Украјинска војска је испалила пет ракета из система “Град” на територију Јасиновате

07:59  - Екстремисти “Азова” користили санаторијум за складиштење муниције

Екстремисти “Азова”, против којих је у Русији покренут кривични поступак, користили су санаторијум “Јалта” у Маријупољу за складиштење муниције, јавља дописник Спутњика.

07: 46 - Блумберг: Абрамович у Кијеву, циљ оживљавање преговора

Руски милијардер Роман Абрамович отпутовао је у Кијев како би разговарао о могућностима наставка мировних преговора између Русије и Украјине који су, како је недавно руски предсједник Владимир Путин оцијенио, запали у ћорсокак.

Абрамович се састао са украјинским преговарачима са којима је разговарао о начинима да се обнове преговори, преноси Блумберг позивајући се на добро упућене изворе.

Абрамович је крајем марта присуствовао првим директним преговорима две стране у Истанбулу уз посредовање Турске.

07: 24 - Руска војска дала последњу шансу "Азову": Предајте се, иначе...

Министарство одбране Русије предложило је преосталим украјинским јединицама у Маријупољу да се предају. Она имају шансу да положе оружје до 13.00.

"Свима који положе оружје, гарантује се живот", рекао је начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.

Он је саопштио да се ради "о милитантима екстремистичких формација и страним плаћеницима који су блокирани у Маријупољу на металушком комбинату "Азовстаљ", гдје је  "катастрофално стање".
До сада се у Маријупољу предало 1464 украјинских војника.

06:45 - Експлозије у Кијеву

У главном граду Украјине чуле су се експлозије, јавља агенција Ројтерс.

Локални медији наводе да су издата упозорења о ваздушним нападима

06:30 - Руско министарство одбране саопштило је да је "цио урбани дио Маријупоља очишћен од украјинских снага".

За то време украјински предсједник Володимир Зеленски рекао је да преговори неће бити могући ако руске снаге "униште браниоце Маријупоља".

"Желим да кажем да ће уништење наше војске, наших момака, ставити тачку на све преговоре јер ми не тргујемо територијама и нашим људима", навео је Зеленски.

Агенције / Глас Српске