СИГНАЛ ДА ЕВРО ПОСКУПЉУЈЕ, ЗАВРШЕНА ЕРА ЈЕФТИНОГ НОВЦА :: Semberija INFO ::

 

СИГНАЛ ДА ЕВРО ПОСКУПЉУЈЕ, ЗАВРШЕНА ЕРА ЈЕФТИНОГ НОВЦА


Foto
Европска централна банка није на засједању у четвртак повећала референтну каматну стопу, али ће то учинити до краја године, након што буде окончан масиван програм откупа обвезница, који је био подстицај за привредни раст у претходних неколико година.

Економисти су очекивали да ће европске монетарне власти задржати каматне стопе на ниском нивоу, а да ће нове одлуке услиједити у јуну.

Зоран Грубишић, професор Београдске банкарске академије, истиче да је најава раста европске референтне каматне стопе сигнал да поскупљује евро.

„То је сигнал да да поскупљује евро, да ће скочити цела скала каматних стопа на евро. Биће скупљи сви банкарски производи кредитног карактера изражени у еврима, односно они са валутном клаузулом“, истакао је Зоран Грубишић.

За очекивати је да по расту европске каматне стопе – порасту и каматне стопе на кредите везане за евро, наводи Н1.

„За колико тачно ће порасти – зависи од пословне политике банака. Неке могу да се одреде да не поскупе новац“, појашњава Грубишић.

Он истиче да, ипак, можемо да очекујемо да ће вјероватно у овој години доћи по повећања скале каматних стопа – за наше тржиште је најважнији еурибор за који су везани кредити у еврима – „за неких пар процената“.

„Изгледа да је вријеме јефтиног новца иза нас. На то морамо да се навикнемо. Повећаће се трошак задуживања и сервисирања дуга“.