РАЗЛИКА У ЦИЈЕНИ КВАДРАТА СТАНА У БИХ ИДЕ И ДО 4.000 КМ :: Semberija INFO ::

 

РАЗЛИКА У ЦИЈЕНИ КВАДРАТА СТАНА У БИХ ИДЕ И ДО 4.000 КМ


- Разлика у цијени квадрата стана у БиХ иде чак и до 4.000 КМ те тако на појединим локацијама у центру Сарајева за квадрат стана морате издвојити чак 6.000 КМ, у Бањалуци скоро 5.000, док у Зеници и Приједору квадрат стана кошта око 2.000 КМ.

Како је за "Независне новине" рекао Драган Милановић, директор Агенције "Ремаx" из Бањалуке, не примијети се пад потражње, што је показатељ да ускоро неће доћи до пада цијена.

"Цијене с једне стране расту због тржишних елемената, јер цијене расту када је потражња велика, а други разлог је поскупљење грађевинског материјала", рекао је Милановић, додајући да их сваких неколико дана инвеститори информишу о поскупљењу грађевинског материјала.

Навео је да цијене квадрата стана у граду на Врбасу подно насеља Старчевица иду и до 3.400 КМ по квадрату, док у центру квадрат тана кошта и до 4.600 КМ.

"У Лазареву, које је раније било повољније, сада цијене иду и до 2.800 у новоградњи", рекао је Милановић, додајући да су цијене станова у новоградњи увијек генератор комплетног тржишта, због чега и власници старих станова дижу цијене.

"Тешко је прогнозирати шта ће бити даље. Мој утисак и процјена је да неће у скоријем року доћи до пада цијена, јер инвеститори праве калкулацију према улазним параметрима које сада имају. Ако хипотетички дође до смањења потражње прво не би дошло до пада цијена, већ би се промијенила динамика продаје", навео је Милановић.

Цијене у центру Сарајева варирају од 3.500 до чак 6.000 КМ, колико кошта квадрат ексклузивних станова, којих нема много, навела је за"Независне новине" Алма Абдагић, извршна директорица Агенције за некретнине "Rental.ba".

"Цијене су прилично нарасле управо због тога што је потражња велика. Потражња је велика јер новац губи на вриједности, а с друге стране некретнине ипак у дугогодишњем периоду не губе на вриједности", навела је Абдагићева, додајући да су у Сарајеву неке локације више тражене, што им подиже цијену.

"Квадрат лијепог, реновираног стана на Грбавици сада кошта око 3.000 КМ, можда и више. У новоградњи су од 3.000 до 4.000 КМ", казала је Абдагићева.

Драган Грубан, из Агенције за некретнине "Агент Енеx" Приједор, навео је да цијене квадрата стана у новоградњи с урачунатим ПДВ-ом иду од 2.000 до 2.250 КМ.

"Што се тиче станова у старој градњи, и њихова цијена је порасла за око 20 одсто, те се за стан у старој градњи који је реновиран мора издвојити 1.700 КМ, а станови који нису реновирани и изискују велика улагања коштају од 1.150 КМ до 1.350 КМ", казао је Грубан за "Независне".

Славка Ђокић, власница Агенције за некретнине "Ђокић" из Бијељине, навела је да се у овом граду цијена стана у новоградњи креће од 2.000 до 2.400 КМ.

У Агенцији за некретнине "Картел" у Мостару су навели да цијена квадрата новог стана варира од 2.500 до 3.000 КМ, док цијена квадрата старог стана у Зеници, према ријечима Авде Ступара, власника Агенције за некретнине "Фласх", варира између 1.500 и 2.000 КМ, а новог стана око 2.500 КМ плус ПДВ.
 
(Независне)