НАКОН ПАНДЕМИЈЕ, ФИНАНСИЈСКА ИЊЕКЦИЈА ПРИВРЕДИ РС И ЗБОГ ИНФЛАЦИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

НАКОН ПАНДЕМИЈЕ, ФИНАНСИЈСКА ИЊЕКЦИЈА ПРИВРЕДИ РС И ЗБОГ ИНФЛАЦИЈЕ


- Измјене Уредбе са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске, које је усвојила Народна скупштина Републике Српске, предвиђа да држава реагује и у случају потребе изазване инфлацијом, као што је то до сада био случај због пандемије.

У образложењу овог закона наводи се да је потреба за његовим доношењем идентификована након погоршања међународних односа који су узроковали брзи пораст инфлације и недостатак животних намирница, сировина и енергената на тржишту.

"Поред финансирања превентивних радњи и мјера у поступку сузбијања ширења заразне болести изазване вирусом корона, прописују се и мјере за спречавање настанка озбиљних поремећаја на тржишту узрокованих растом стопе инфлације и недостатком животних намирница, сировина, репроматеријала и енергената, те ублажавања посљедица настанка озбиљних поремећаја на тржишту", наводи се у овом законском рјешењу.

Уредба са законском снагом о Компензационом фонду Републике Српске донесена је, подсјећамо, 14. маја 2020. године са циљем ургентног дјеловања на санирање посљедица и потешкоћа које привреда и јавни сектор имају у свом пословању, а које су настале као посљедица ширења вируса корона.

Уредбом су прописани оснивање, статус, дјелатност и организација Компензационог фонда Републике Српске. Као корисници директне подршке овом уредбом су дефинисани предузетници и пословни субјекти у Републици Српској који су претрпјели или трпе штету, Завод за запошљавање Републике Српске којем се субвенционишу доприноси за незапосленост, здравствени сектор с циљем покрића трошкова и запослени у јавном сектору који су обављали послове под посебно отежаним условима рада. "Усљед глобалних политичких кретања узрокованих дешавањима у Украјини у посљедња два мјесеца, која утичу на економске параметре у готово свим земљама свијета, првенствено повећањем цијена хране и енергената, а преко тога и друге робе, дошло је до поремећаја на тржишту Републике Српске. Поремећаји су евидентни кроз повећавање цијене животних намирница и енергената, репроматеријала и сировина и раст стопе инфлације", истиче се у образложењу.

С обзиром на то да, како се наводи, поред домаћих фактора инфлацију и увозимо, тренутни приоритет законодавца је ублажити инфлаторни шок очувањем куповне моћи становништва и функционисање привредних субјеката.

"Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби проширења циља Уредбе, који подразумијева помоћ у спровођењу мјера превенције ради спречавања настанка озбиљних поремећаја на тржишту узрокованих растом стопе инфлације и недостатком животних намирница, сировина, репроматеријала и енергената, те ублажавања посљедица настанка озбиљних поремећаја на тржишту, имајући у виду глобални застој у снабдијевању појединим животним намирницама,  репроматеријалом и сировинама и раст трошкова енергије", истиче се у приједлогу.

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, истиче да је циљ да држава буде спремна да интервенише пошто се може десити да неке фирме буду у проблему због, примјера ради, недостатка сировина.

"У принципу, Компензациони фонд је направљен због вируса корона, а у међувремену смо добили други проблем.
Тренутно нема проблема у смислу да је нека фирма стала, али ово је у ствари припрема ако се проблем деси", рекао је Тривић за "Независне новине".

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, навео је да ће инфлација проузроковати промјене у привредном систему, али и у животу свих грађана.

"Ми морамо с тог аспекта да доносимо адекватне мјере како бисмо смањили ударе, односно посљедице инфлације. Држава је у протекле три-четири године стално била у обавези да инвестира у привреду. Сигурно је да ће то и у овом моменту бити једна од опција. Ситуацију треба пратити и тражити најбоља рјешења", навео је Рачић за "Независне новине".

Иначе , Зора Видовић, министарка финансија РС, рекла је да је циљ овог законског рјешења да се кроз овај фонд помогне привредним субјектима и грађанима у новонасталој ситуацији проузрокованој поремећајима на свјетском тржишту.

Образлажући овај приједлог закона, Видовићева је рекла да се средствима из Фонда желе обезбиједити одређене количине хране, енергената и других материјала потребних у одређеним областима.

"Усвајајући буџет за 2022. годину у овај фонд планирали смо нешто испод 100 милиона КМ. Сматрамо да то неће бити довољно и вјероватно ћемо ребалансом ова средства увећати с обзиром на околности у којима се налазе одређене привредне граде и сви грађани Републике Српске због високог раста цијена", рекла је Видовићева.

Она је навела да је Влада Српске већ планирала да се ребалансом из Компензационог фонда издвоје додатна средства за пољопривреду.

"Тако да би укупна средства за пољопривреду у 2022. била око 105 милиона КМ. Планирали смо за привреду још додатних 40 милиона КМ до краја године, који ће сигурно бити издвојени из буџета и овог фонда", рекла је Видовићева.

(Независне)