ЗА АЛБАНСКЕ ЈАГОДЕ ТОКОМ ЗИМЕ ДАЛИ 400.000 МАРАКА :: Semberija INFO ::

 

ЗА АЛБАНСКЕ ЈАГОДЕ ТОКОМ ЗИМЕ ДАЛИ 400.000 МАРАКА


- Иако је до бербе раних сорти јагода на домаћим плантажама остало више од мјесец дана, у маркетима широм Српске увелико се продају увозне и то по енормно високим цијенама.

Подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је БиХ током прва три мјесеца ове године увезла 163.980 килограма јагода у вриједности од 423.245 КМ, од чега се на увоз из Албаније односи чак 400.000 марака.
Према подацима УИО, у истом периоду лани увезено је 109.429 килограма јагода “тешких” 355.058 марака.

Иако килограм овог воћа у маркетима достиже и 14 марака, статистички подаци показују да купаца, упркос високој цијени, има и током зиме. Из удружења за заштиту потрошача кажу да су за већину грађана јагоде постале луксуз.

- Сви смо свједоци да су јагоде јако скупе и да их већина заобилази у широком луку. И јабуке су нам постале прескупе, а шта тек да кажемо за јагоде - рекла је извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Видљиво је, како каже, да су у маркетима широм Српске почели да на појединачну воћку стављају етикете, што значи да грађани купују на комад, односно много мање него раније.

И док поједини не гледају на вријеме како би јели омиљену воћку, већина грађана чека сезону домаћих, које су доста јефтиније него увозне. Домаћи произвођачи кажу да очекују добар род, али већ сада могу рећи да ће бити нешто скупље него протеклих година.

- Цијена јагода ове године ће бити нешто виша него раније, иако смо имали праксу да смо увијек били за марку јефтинији него остали. Јагоде по маркетима коштају и до 14 КМ по килограму, а никада нису биле скупље од 10 КМ, па ће вјероватно и код нас бити и до 50 одсто повећање цијене - рекао је власник плантаже “Јовић” у Приједору Далибор Јовић.

Власник плантаже јагода “Звонар” из Лакташа Славко Звонар каже да ће се прилагодити тржишту.

- У маркетима се налазе увезене скупе јагоде, али се не продају. С обзиром на сва поскупљења, могу и ја дићи цијену, али шта то вриједи ако јагода не иде, а ја је морам продати. Каква буде тржишна цијена, тако ћу се и ја укалкулисати - рекао је Звонар.

Произвођач Станко Мршић из села Бабићи надомак Приједора такође се плаши да ли ће успјети продати сав род ако дигне цијене.

- Прошле године нисам дизао цијене јагода, али сам све продао - казао је Мршић.

Домаћи произвођачи истичу да увозне ране јагоде лијепо изгледају, али да је њихов квалитет дискутабилан, док су се домаће показале као изузетно квалитетне.

Предсједник Удружења воћара “Приједор” Младен Марјановић рекао је за “Глас Српске” да је ово поднебље погодно за производњу јагода.

- Више-мање можемо рећи да имамо идеалне услове за производњу јагода, ако не рачунамо мразеве у посљедњих неколико година, који су нам нанијели одређену штету - казао је Марјановић.

Извоз

Када је ријеч о извозу јагода, подаци УИО показују да га ове године није ни било. Током цијеле 2021. године на инострана тржишта пласирано је 89.160 килограма у вриједности од 409.550 марака.

(Глас Српске)