НА СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА: ИНФИНИТY ГРУПАЦИЈА У БОРБИ ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА ПЛАНЕТЕ :: Semberija INFO ::

 

НА СВЈЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА: ИНФИНИТY ГРУПАЦИЈА У БОРБИ ЗА ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА ПЛАНЕТЕ


Транзиција енергетског сектора која подразумијева не само промјену извора енергије, већ и начина њене употребе, изазов је са којим се увелико суочавамо, прије свега због опстанка планете на којој живимо. „Наша планета, наше здравље“, као мото овогодишњег Свјетског дана здравља, уједно је и позив да својим пословним рјешењима допринесемо очувању Земље и свих њених становника, кажу у Инфинитy Интернатионал Гроуп, чије чланице, као домаћи лидери у области енергетике и информационих технолгија, успјешно хватају корак са „зеленим“ индустријама.
Податак да је саобраћај у урбаним зонама Европе одговоран за 23 одсто емисије штетних гасова и да су многе од њих премашиле границе загађења ваздуха, довољно говори о значају електромобилности, каже Никола Каран, директор компаније ЕП Мобиле, чланице Инфинитy групације. Управо због тога је транзиција транспортног сектора, као једно од кључних подручја на којем се мора дјеловати, важан сегмент електрификације.

„Како би се постигло максимално прихватање и коришћење електричних возила и смањење емисије угљендиоксида, инфраструктура за пуњење и одржавање тих возила мора постати доступна широм Европе. Ми смо увидјели такве трендове и зато константно ширимо мрежу пунионица у Републици Српској и БиХ. Питање улагања у одрживе видове транспорта и очувања животне средине и здравља грађана приоритетно је за читаву планету и зато наш циљ није само развијање и успостављање инфраструктуре, већ и брига да се та електрична енергија испоручује из обновљивих извора“, каже Каран.

Један од њих свакако је сунчева енергија, чист и зелен извор који не ослобађа никакве гасове стаклене баште. Соларни панели повећавају ефикасност електричне енергије која, на тај начин, постаје „домаћа“, кажу у Инфинитy Енергy анд ИТСС у Скопљу, чланици групације.

„Пратећи ове трендове, наша групација има стручне тимове који раде у области соларних електрана и у сваком сегменту пословања, од инфраструктуре и пројектовања до изградње и одржавања, пружају консултантско управљање пројектима. Велики број сертификованих инжењера гарантује да са нашом радном снагом и квалитетом можемо направити све што клијент пожели, а у споју са информационим технологијама, оно што нам је некад изгледало недостижно постаје могуће и лако доступно“, каже Дејан Кекеновски, директор ове компаније.

Информационе технологије незаобилазан су дио “зелене” индустрије и у стопу прате развој савремених електрана без којих нема ни одрживе енергије, каже Горан Старчевић, руководилац сектора аутоматизације у компанији Проинтер ИТСС, чланици ИИГ. Како захтјеви за производњом такве енергије расту, тако се развија и ИТ инфраструктура, јер једно без другог не може.

“Производња енергије из обновљивих извора, попут соларне, вјетроенергије, биомасе, све је више заступљена, а са њом и аутоматизација производних процеса. То заправо значи да таква врста производње користи уређаје који се аутоматски програмирају и оптимизују рад постројења, односно инфраструктуру која служи за пренос података на даљину, управљање електранама и процесима. Зато кажемо да су те двије индустрије постале нераздвојне и зато наша ИТ рјешења прате савремене токове и важан су дио борбе за очување планете“, каже Старчевић.

О томе колико је планета угрожена свједочи и податак да сваки запослени у свијету годишње уништи једно мање стабло, захваљујући прекомјерној употреби папира. Статистика каже да сваки од њих испише бар шест непотребних страница дневно, или око 1.400 непотребних страница годишње, кажу у компанији АДС инфинитy, која је лидер у Босни и Херцеговини у области дигиталног архивирања. У прилог томе и податак да је производња папира данас трећи по реду индустријски процес по проценту загађења ваздуха, воде и земљишта. Примјера ради, површина Кине била је 90 одсто покривена шумом, а данас је то сведено на тек пет процената.

„Папири не троши само природне ресурсе, већ и вријеме и новац послодаваца. Чињеница је да велики број докумената ствара проблеме у пословању, а узрокује их спора администрација, лоша комуникација међу запосленима, губљење документа који путује кроз фирму. Да бисте смањили количину папира и убрзали пословне процесе, најбољи начин је коришћење електронских система за управљање документима. Управо у том правцу су ишла и наша пословна рјешења и зато смо данас лидери у дигиталном архивирању и микрофилмовању“, каже Жељко Стојнић, директор АДС Инфинитy.

Животна средина не познаје границе и државе и зато је на свима нама, а нарочито водећим компанијама, да радимо у интересу планете и будућих генерација, сматрају у Инфинитy групацији. Због тога ће кроз кампању „Мјесец здравља“, посебну пажњу посветити здрављу својих запослених и низом акција утицати на заштиту животне средине.