Ковид-19 повећава ризик од угрушака крви до шест мјесеци послије заразе :: Semberija INFO ::

 

Ковид-19 повећава ризик од угрушака крви до шест мјесеци послије заразе


Ковид-19 повећава ризик од настајања угрушака крви до шест мјесеци послије добијања болести, показује шведска студија објављена данас у Британском медицинском журналу. 

Шведска студија показује повећан ризик од дубоке венске тромбозе (угрушака крви у нози) до три мјесеца послије инфекције ковидом-19, пулмонарне емболије (угрушака крви у плућима) до пола године и излива крви (као врста можданог удара) до два мјесеца послије добијања болести. 

Тај ризик је виши код пацијената који имају друге болести и оних који су имали тежак облик цовида-19. Био је уочљивији током првог таласа пандемије у односу на други и трећи талас, наводи студија.

Већ се знало да ковид-19 повећава ризик од тешких облика крвних угрушака (познатих као венска тромбоза) али било је мање информација о томе колико дуго траје тај повећан ризик и да ли варира по различитим таласима епидемије.

Истражитељи су током студије идентификовали више од милион особа у Шведској које су биле инфициране између 1. фебруара 2020. и 25. маја 2021, расподијељене по старости, полу и мјесту становања и поредили их са више од четири милиона људи који нису имали позитиван резултат на ковид.

Према истражитељима, повећан ризик за вријеме првог таласа заразе, у односу на два која су услиједила, могли би да се објасне побољшаним третманима касније или покривеношћу вакцинацијом код старијих пацијената.

Они сматрају да ови резултати оправдавају предузимање мјера за спречавање случајева тромбозе, као што је примјена лијекова који спречавају формирање угрушака у крвним судовима, посебно за пацијенте високог ризика.

Указује се на значај вакцинације против ковида, преноси Би-Би-Си (ББЦ). Постоји ризик од угрушака послије вакцинације али је он далеко мањи, раније је утврдила обимна британска студија.

БХРТ