Свјетски дан здравља: Приоритет брига о здрављу најмлађих :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан здравља: Приоритет брига о здрављу најмлађих


Широм свијета данас се обиљежава Дан здравља. Сваке године, седми дан четвртог мјесеца у години обиљежава се Свјетски дан свјесности и потребе указивања на значај одржавања, превенције, чувања, али и одржавања здравља здравим животним навикама.

Од свог оснивања на Првој скупштини Свјетске здравствене организације 1948. и од ступања на снагу 1950. године, обиљежавање овог дана је имало за циљ стварање свијести о одређеној здравственој теми како би се истакло приоритетно подручје од важности за Свјетску здравствену организацију (СЗО), наводе из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Наша планета, наше здравље

Свјетска здравствена организација ове године је Свјетски дан здравља посветила питању тренутачног стања наше планете и утјецају неповољних фактора околиша на здравље људи са слоганом "Наша планета, наше здравље".

Континуирано на глобалном и локалном нивоу биљежи се пораст обољења као што су карциноми, астма и срчана обољења. Свјетска здравствена организација процјењује да више од 13 милиона смртних исхода на годишњем нивоу имају узроке који се могу повезати са небригом о околишу, саопћено је из Института за здравље и сигурност хране Зеница.

Из Института су позвали родитеље да обиљеже овај дан и на тај начин допринесу очувању и унапређењу здравља њихове дјеце.

"Служба за школску хигијену ИНЗ-а дуги низ година проводи превентивне прегледе вида, слуха и локомоторног система за ученике одређених узраста (других, шестих и осмих разреда) у основним школама. Случај ученика код којег смо открили значајно оштећење вида, а који сплетом околности није био третиран нашим прегледима, понукао је да умјесто дана, цијелу ову седмицу посветимо теми здравља, и то првенствено школског узраста. Позвали смо школе, али и родитеље, да нам пријаве и да дођемо у њихове средине и обавимо прегледе", рекао је доц.др. Нино Хасаница, начелник Службе за школску хигијену ИНЗ-а. 

У "Седмици здравља", од 4. до 8. априла, тимови ИНЗ-а су на десетинама локација у цијелом Зеничко-добојском кантону ради превентивних прегледа који подразумијевају преглед вида, слуха, мјерења хемоглобина у крви, провјере локомоторног система (кичма, грудни кош, кретање, стопала, антропометријских мјерења), али овај пут и краћих љекарских прегледа.

"Проширили смо садржаје и обухват, а укључили смо и будуће љекаре, студенте Опће медицине завршног 12. семестра посљедње године Медицинског факултета, као својеврсно заокруживање наших прегледа кратким оријентационим љекарским прегледима", истиче Хасаница.

Према његовим ријечима, родитељи, али и управе бројних школа показале су интерес и жељу да превентивним прегледима унаприједе здравље својих најмлађих.

Од појединца до глобалне заједнице

Резултати превентивних прегледа говоре додатно о њиховом значају. Током превентивних прегледа вида, од школске 2013/2014. до данас, прегледано је 54.246 ученика, а проблем с видом је детектован код 4.918 ученика или 9,1 посто.

У истом периоду, скрининг слуха је обављен код 31.594 ученика, а проблем су имали њих 681 или 2,2 посто. 

Од школске 2015/2016. се проводи и скрининг локомоторног система (кичма, кичмени стуб, стопала). Прегледано је 36.864 ученика, а дијагностициран је потенцијални проблем код њих 5.352, односно 14,5 посто.

У ИНЗ-у напомињу да су здрави избори и заштита околиша од нивоа појединца, преко заједнице, друштва и глобално приоритет за људско благостање и еколошку стабилност.

БХРТ