АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ "АЕРОДРОМА РС" :: Semberija INFO ::

 

АМБИЦИОЗНИ ПЛАНОВИ "АЕРОДРОМА РС"


Foto
Ове године очекује се значајно повећање обима саобраћаја с 3.402 лета и 334.425 превезених путника, наводи се у Плану пословања "Аеродрома Републике Српске".

Како се истиче, у овој години би, у односу на 2021, број путника требало да се повећа, и то, према њиховој процјени, за 139 одсто.

"Нормализација саобраћаја због пандемије је успостављена тек од јуна прошле године, али ће се број путника повећати и због успостављања нових линија и сарадње с новим авио-компанијама. Планирано је повећање броја летова за 25,81 одсто у односу на 2021. годину", стоји у Плану пословања "Аеродрома РС".

Додаје се да је дугорочни циљ да се сваке године број превезених путника повећава за више од 10 одсто, те да се сваке године уведу најмање двије нове дестинације.

"Предузеће ће настојати да успостави и сарадњу с новим авио-компанијама. Планиран је наставак сарадње са свим досадашњим авио-превозницима, и то с 'Рyанаиром', 'Wиззаиром', 'Аир Сербиом', 'То Монтенегром', 'Фреебирдом', уз проширење сарадње с 'Аир Цаиром'. Настављају саобраћати све досадашње дестинације, уз увођење двије нове у 2022. години, и то компанија 'Рyанаир' уводи нову линију за Нирнберг и компанија 'Аир Цаиро' за Хургаду", наводи се у Плану пословања.

Планом је ове године предвиђена и адаптација аеродромских површина, набавка агрегата за снабдијевање ваздухоплова електричном енергијом, опремање аеродромске зграде са оснаживањем комерцијалног садржаја.
"Такође, планирано је увођење система аутоматске наплате паркирања и реконструкција приступне саобраћајнице, реконструкција техничког објекта, реновирање портирнице, увођење система видео-надзора, набавка и инсталација информационог система за информисање путника, те редовно сервисирање свих уређаја и машина", стоји у Плану пословања.

Планирани приходи за 2022. годину износе шест милиона КМ, што је више за 40,70 одсто од планираних прихода за 2021. годину.

"Највеће повећање прихода очекује се од продаје робе и то у највећем постотку од прихода од угоститељске дјелатности, с обзиром на то да је предузеће увело продају хране и планира опремање угоститељског садржаја у одлазном гејту. Планирано је повећање прихода од аеродромске таксе сразмјерно повећању броја путника, као и приходи од авио-опслуживања сразмјерно повећању броја летова", каже се у плану.

У "Аеродромима" кажу да постоји потенцијални ризик за немогућност враћања кредита од седам милиона КМ који је подигнут 2016. године, и то усљед смањеног остварења прихода, те су као средство обезбјеђења заложили право на имовину, односно опрему која је била предмет набавке у износу од 4,8 милиона КМ, те 40 бјанко мјеница за преостали износ зајма.

Из "Аеродрома Републике Српске" су рекли за "Независне" да ће се ове године с овог аеродрома моћи саобраћати на 17 дестинација.

"То су Милано, Бергамо, Хамбург, Малме, Базел Мулхаусе, Брисел, Београд, Беч, Стокхолм Скавста, Стокхолм Арланда, Меминген, Нирнберг, Дортмунд и Гетеборг. Такође, од краја априла па до краја септембра текуће године саобраћаће чартер летови за Тиват, Анталију и први пут с нашег аеродрома лет за Хургаду", навели су из "Аеродрома".

(Независне)