КОМШИЋ: ЕСКОБАР ХТИО ПОРУЧИТИ ДА БИХ НИКАДА НЕЋЕ У ЕУ :: Semberija INFO ::

 

КОМШИЋ: ЕСКОБАР ХТИО ПОРУЧИТИ ДА БИХ НИКАДА НЕЋЕ У ЕУ


Foto
Члан Предсједништва БиХ и лидер Демократска фронте (ДФ) Жељко Комшић назвао је данас изјаву специјалног изасланика Владе САД за западни Балкан Габриела Ескобара врло чудном и нејасном.

Наиме, Ескобар је у уторак казао да се о грађанском концепту за БиХ може разговарати тек након што она постане чланица Европске уније, а до тада "оквир за функционисање БиХ је Дејтонски мировни споразум и то је мапа пута према европској интеграцији што мора и остати".

Комшић је додао да постоји могућност да је Ескобар хтио поручити да БиХ никада неће бити чланица ЕУ јер њено уставно уређење није компатибилно са ЕУ, те је најавио да ће ова питања поставити Ескобару на првом сусрету.

Комшић каже да специјални амерички изасланик зна да са оваквим уставним уређењем и дискриминацијом која је уграђена у Устав према грађанима ове земље, БиХ не може бити пуноправна чланица ЕУ.

"Ако је тачно то што каже Ескобар да ми нећемо ући у ЕУ с неким другим уставним уређењем, молим га да код својих шефова издејствује да Европска унија одмах прими БиХ у чланство. У том случају немамо о чему преговарати ако се уставно уређење неће мијењати. О каквим реформама разговарамо и пресудама Европског суда за људска права", упитао је Комшић, који је данас поводом обиљежавања Дана града Сарајева положио цвијеће испред Вјечне ватре и честитао празник свим грађанима главног града БиХ.