ПРОПАЛЕ ФИРМЕ ДУЖНЕ 157 МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПДВ :: Semberija INFO ::

 

ПРОПАЛЕ ФИРМЕ ДУЖНЕ 157 МИЛИОНА МАРАКА ЗА ПДВ


- Поједина предузећа у БиХ годинама не исплаћују своје обавезе за индиректне порезе, а према посљедњем пресјеку стања, фирме које су завршиле у стечају и ликвидацији дугују више од 157 милиона марака.

У извјештају о раду Управе за индиректно опорезивање (УИО) за прошлу годину, који је недавно усвојен, наведено је да привредни субјекти над којима је покренут стечај и ликвидација дугују укупно 157,66 милиона КМ.

- Од укупно пријављених потраживања према ентитетским сједиштима стечајних и ликвидационих дужника, 96,59 милиона марака се односи на предузећа из ФБиХ, 58,72 милиона КМ на она из Српске, а 2,34 милиона отпада на привреднике из Брчког - наведено је у извјештају УИО.

Само у прошлој години поднесено је 310 пријава потраживања за намирење дуга у стечајном и ликвидационом поступку у износу од 38,80 милиона марака КМ.

- За 18,5 милиона већа је пријава потраживања у 2021. години у односу на годину раније, али је број поднесених пријава мањи за 120. То значи да је износ дуга предузећа над којима се покреће стечај већи - навели су порезници.

У извјештају УИО наведено је и да су групе за принудну наплату донијеле у прошлој години 712 рјешења о застари дуга на основу којих су отписане обавезе тешке 11,83 милиона марака, а годину раније по истом основу брисан је дуг од 27,55 милиона марака.

- Разлог томе је што су створени услови да се више дугова остави на снази примјеном законских прописа - навели су порезници.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да највећи износ обавеза предузећа у стечају и ликвидацији отпада на ПДВ који је настао из различитих пословних активности фирми.

- Те активности најчешће су биле везане за дорадне послове, али и оне које су везане за извоз који очигледно није остварен. УИО је очекивао да тај новац наплати, али од тога нема ништа. Примјер за то је Фабрика цијеви “Унис” из Дервенте која је један од већих дужника по основу ПДВ-а - рекао је Павловић.

Нагласио је да је потребно усмјерити све снаге на контролу реализације послова и наплату ПДВ-а.

- То некада није могуће пратити у кратком периоду. Контроле су обично строже тек онда када настане велики износ обавеза. Мислим да је број таквих неодговорних појединаца који акумулирају обавезе према надлежним институцијама све мањи - навео је Павловић.

Нагласио је да се показало да, након што предузећа оду у стечај, обично само ријетки наплате своја потраживања.

- Због тога УИО треба да чисти биланс. Дуг који фирме имају након што над њима буде покренут стечај најбоље је одмах искњижити или барем ставити на конто сумњивих и ненаплативих потраживања - закључио је Павловић.

Штета

УИО је у 2021. години поднио 101 извјештај Тужилаштву БиХ против пореских обвезника за које сумња да су причинили штету и оштетили буџет институција БиХ у износу од 67,16 милиона марака. Износ пријављене штете већи је за 51,04 милиона марака у односу на годину раније.

(Глас Српске)