ПОРСЦХЕ ОТВОРИО ПРВУ ФАБРИКУ ВАН ЕВРОПЕ :: Semberija INFO ::

 

ПОРСЦХЕ ОТВОРИО ПРВУ ФАБРИКУ ВАН ЕВРОПЕ


Њемачки произвођач отворио је прву фабрику ван Европе.

Порсцхе је започео производњу у свом новом погону у Малезији, гдје се израђује Цаyенне за локално тржиште.

​Њемачки произвођач аутомобила први пут је најавио планове за отварање производне линије у Малезији у септембру прошле године.

Ово је прва Порсцхе фабрика ван Европе и производиćе модел Цаyенне специјално за малезијско тржиште. Локација се налази у оквиру фабрике Симе Дарбy Берхад, малезијске трговачке и логистичке компаније.

Како се наводи, ново постројење компаније Порсцхе добија дио електричне нергије из соларних панела, док су технологије сакупљања кишнице такође коришćене за смањење отпадних вода.

У фабрици раде искључиво Малезијци, извјештава Паул Тан, а сви запослени су претходно прошли обуку коју је организовао Порсцхе.

"Нова монтажна локација у Малезији испуњава специфичне потребе тржишта и функционише заједно са Порсцхеовом успостављеном мрежом производних локација у Европи", рекао је члан управног одбора компаније задужен за производњу и логистику, Албрехт Рајмолд, поводом почетка рада фабрике.

Захваљујући производњи модела Цаyенне у Малезији, Порсцхе ће значајно смањити његову цијену у тој земљи. Локално произведен Цаyенне стартује од 550.000 малезијских рингита (130.162 долара), док модели увезени из иностранства коштају локалне купце 665.000 рингита (157.377 долара).

Малезијски Порсцхе Цаyенне доступан је искључиво са 3.0-литарским турбо В6 бензинским мотором са 335 КС и максималним обртним моментом од 450 Нм. Мотор је упарен са осмостепеним Типтрониц С аутоматским мијењачем који преноси снагу на сва четири точка.

Локални Цаyенне се испоручује стандардно са мноштвом функција које су раније биле опционе на увезеним моделима. На примјер, има 21-инчне РС Спyдер точкове, Босе сурроунд аудио-систем звука, сједишта са електричним подешавањем у 14 смјерова, са меморијском функцијом и Порсцхеов систем помоćи при паркирању са предњим, задњим и погледом од 360 степени.

Међу осталим важним карактеристикама су и Порсцхе Дyнамиц Лигхт Сyстем, ЛЕД задња свјетла, 12-инчни мултимедијални дисплеј, спортски волан и четворозонска аутоматска "клима", преноси Б92.
 
(б92)