У ХРВАТСКОЈ ПОРОДИЦЕ КУПУЈУ И ДО 40 ЛИТАРА УЉА: ФОТОГРАФИЈЕ ПРАЗНИХ ПОЛИЦА ШИРЕ СЕ ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА :: Semberija INFO ::

 

У ХРВАТСКОЈ ПОРОДИЦЕ КУПУЈУ И ДО 40 ЛИТАРА УЉА: ФОТОГРАФИЈЕ ПРАЗНИХ ПОЛИЦА ШИРЕ СЕ ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА


Трговци очекују да би могло доћи до извесног повећања цена, али не у мери у којој потрошачи страхују
Породице у Хрватској купују и по 40 литара уља, пише "Јутарњи лист" и наводи да би, ако се настави повећана потражња трговци могли да уведу и рестрикције.

Након што су велики трговачки ланци у неким европским државама увели рестрикције на куповину појединих прехрамбених артикала због страха да би рат у Украјини могао довести до несташице и великог поскупљења и хрватски грађани почели су да стварају залихе, а фотографије празних полица и колица пуних уља шире се друштвеним мрежама, наводи лист.

Они напомињу да се у Шпанији на пример може купити највише три литра уља, а преносе изјаве трговаца у Хрватској да су добро снабдевени и да не намеравају да уводе рестрикције за једнократну куповину јестивог уља.

Из уљаре Звијезда из састава Фортенова Групе као и из Фабрике уља Цепин кажу да имају довољне количине сировине и стога нема страха од недостатка уља на хрватском тржишту.

Ипак , директор Фортенова Групе Фабрис Перушко на Новој ТВ изјавио је да ће њихов малопродајни ланац трговина вероватно увести ограничења у једнократној куповини уља, и то не зато што уља нема него да би спречили убрзану потрошњу својих залиха.

Из Конзума су рекли да у овом тренутку неће ограничавати количину куповине, али ако се потражња настави повећавати овим темпом, одређена ограничења ће бити потребна.

Директор НТЛ-а Мартин Евачић потврђује да се примећује повећана куповина уља, брашна, тестенине, пиринча и шећера, али да не намеравају да уводе рестрикције.

Трговци очекују да би могло доћи до извесног повећања цена, али не у мери у којој потрошачи страхују.

(Telegraf.rs)