АУСТРИЈА ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ ЗАБРАЊУЈЕ СКУП У БЛАЈБУРГУ :: Semberija INFO ::

 

АУСТРИЈА ИДУЋЕ СЕДМИЦЕ ЗАБРАЊУЈЕ СКУП У БЛАЈБУРГУ


Аустријски парламент донијеће идуће седмице одлуку о забрани окупљања усташа у Блајбургу.

Одбор за унутрашња питања парламента већ је једногласно донио одлуку да се забрани скуп у Блајбургу због чињенице да сваке године представља највеће окупљање екстремних десничара, неонациста.

Гувернер аустријске покрајине Корушка Петер Кајзер поздравио је одлуку парламентарног одбора.

"Било је крајње вријеме да Министарство унутрашњих послова услиши захтјеве из своје надлежности и забрани скуп", нагласио је Кајзер.

Парламентарни одбор дошао је до закључка да, због чињенице да се на тој комеморацији одаје почаст фашистичком усташком режиму, треба, према закону о окупљању, забранити скуп.

Кајзер је истакао да је та одлука важан сигнал да на територији Аустрије неће бити толерисана десничарска и фашистичка окупљања, пренио је Тањуг.

Он је указао да Аустрија, због своје суодговорности за злочине нацизма, има посебну дужност да се супротстави сваким фашистичким тенденцијама.

Кајзер је додао да очекује да Министарство сада даље дјелује како би се спријечило да појединци поремећеног схватања злоупотребљавају комеморацију, која ће као црквени обред моћи и даље да се одржава.

Покровитељ одавања почасти убијеним усташама у Блајбургу, које је званично организовао "Почасни блајбуршки вод", раније је био Хрватски сабор.