ЕВРОПА ПРИПРЕМА СТРАТЕГИЈУ НАПУШТАЊА РУСКОГ ГАСА, НАФТЕ И УГЉА :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПА ПРИПРЕМА СТРАТЕГИЈУ НАПУШТАЊА РУСКОГ ГАСА, НАФТЕ И УГЉА


Земље Европске уније требало би одмах да почну попуњавати залихе гаса како би се припремиле за сљедећу зиму, биће један од закључака на самиту ЕУ сљедеће седмице, сазнаје портал Еурацтив који наводи и да Европа припрема стратегију напуштања руског гаса, нафте и угља.

Руска инвазија на Украјину подстакнула је челнике из 27 земаља чланица ЕУ да се прошле седмице договоре о поступном напуштању ослањања на руска фосилна горива, укључујући повећање увоза укапљеног природног гаса (ЛНГ) и убрзање примјене обновљиве енергије.

Међутим , пут до потпуног укидања трајаће годинама, па земље такође планирају мјере за ублажавање потенцијалних поремећаја у снабдијевању из Русије, која обезбјеђује 40% плина ЕУ, 27% увоза нафте и 46% увоза угља.

"Пуњење складишта плином широм Уније требало би да почне одмах. Државе чланице и Европска комисија хитно ће координисати мјере потребне како би се обезбиједио одговарајући ниво складиштења гаса прије сљедеће зиме", наводи се у нацрту закључака за самит челника ЕУ од 24. до 25. марта , који је Еурацтив добио на увид, преноси Индеx.

Челници ЕУ разговараће о новим мјерама

Европска комисија ће, како се сазнаје, до сљедећег мјесеца предложити правила која захтијевају од земаља ЕУ да заједнички обезбиједе најмање 90-постотну попуњеност складишта гаса до 1. октобра сваке године. Тренутна просјечна попуњеност складишта гаса у ЕУ је 26%.

Будући да високе цијене енергије повећавају рачуне грађанима широм Европе, челници ЕУ такође ће разговарати о новим мјерама за ублажавање трошкова потрошача и предузећа.

Европске цијене гаса су након почетка руске инвазије скочиле на рекордне вриједности, а скок цијена услиједио је након вишемјесечних ионако високих трошкова енергије које већина земаља ЕУ покушава да ријеши хитним субвенцијама и порезним олакшицама.

САД прошле седмице забраниле увоз руских енергената

Европска комисија ће у мају објавити детаљан план одбацивања руског гаса, нафте и угља до 2027. године. Почетни план, објављен прошле седмице, укључује велико повећање увоза ЛНГ-а и утростручење капацитета енергије вјетра и сунца у ЕУ до 2030. године.

Али , док су се земље ЕУ окупиле иза циља напуштања руских фосилних горива, подијељене су у вези с тим треба ли напустити руску нафту и гас.

Њемачка и Мађарска су међу земљама које се томе противе и истичу да би то нанијело привредну штету. Присталице, попут Пољске и Латвије, кажу да се стотинама милиона евра које Европа шаље Русији за снабдијевање енергијом - финансира рат. Сједињене Државе, које се мање ослањају на руска горива, прошле седмице забраниле су њихов увоз.

(Index.hr)