У РАТУ САНКЦИЈАМА НАЈГОРЕ ПРОЛАЗЕ ПОТРОШАЧИ :: Semberija INFO ::

 

У РАТУ САНКЦИЈАМА НАЈГОРЕ ПРОЛАЗЕ ПОТРОШАЧИ


Foto
Америка, Европска унија и њихови савезници све више пооштравају санкције према Русији. Истовремено, европске земље покушавају да пронађу рјешења којим би смањиле зависност од руских производа, прије свега, нафте и гаса. У том вртлогу најгоре пролазе потрошачи. Поскупљују енергенти, а због њих и остали производи, прије свега, основне животне намирнице.

Посљедње двије недјеље цијене горива на европским пумпама биљеже рекордне вриједности. Литар бензина у Њемачкој, Италији, Белгији, Грчкој кошта од 2,2 до 2,5 евра, чиме је пробијена психолошка граница од два евра.
На пумпама у Лондону цијене горива су пале у посљедња 24 сата, пред пут премијера Бориса Џонсона у Саудијску Арабију. Бензин кошта од 1,45 до 1,63 фунте, па се тамо гдје је јефтиније стварају редови.

"Песимистични аналитичари очекују да цена расте до две и по фунте за бензин и чак три фунте за дизел. Инфлација износи 5,6 одсто и надмашује раст плата, а економисти предвиђају да ће инфлација до лета достићи седам одсто, а затим почети да пада. Произвођачи хране се не слажу са овом оценом", каже Ивана Милорадовић, дописница РТС-а из Велике Британије.

Гирос чак четири евра

Грке талас поскупљења запљускује још од прошле године. Рачуни за струју су им већи чак пет пута, а посљедице сукоба у Украјини одразиле су се на цијене основних животних намирница и традиционалних специјалитета. Гирос је у неким градовима поскупио за више од 40 одсто, па кошта чак четири евра.
"Према извјештају организације за контролу тржишта при Министарству финансија куповна цијена јагњетине на велико посљедњих дана порасла је за 30, а јунетине за 10 посто у поређењу с истим периодом прошле године, што само значи да ће се тренд повећања цијена наставити", наглашава Ивана Апостолу, дописница из Грчке.

У Италији поскупјели уље, брашно, али и струја

Италијане је вијест о сукобу у Украјини подсјетила на почетак пандемије, па су многи у први мах куповали залихе. Поскупјели су уље, брашно, хљеб.
"Хлеб у овом моменту има доста различиту цену. У неким градовима кошта чак и девет евра за килограм, у Напуљу је два. Ја сам приметила поскупљење свега, чак и онога о чему се не прича. Мени лично је прошлог месеца дошла струја 250 евра, то није рачун на који сам ја навикла, јер је до сада био око 90 евра", каже Сања Лучић, дописница из Италије.

У Њемачкој очекују највеће поскупљење тјестенине

Празних рафова за сада нема у Њемачкој, осим понекад, када је ријеч о сунцокретовом уљу.
"Сунцокретово уље кошта сада око 2,5 евра и то за флашу од 750 милилитара. Процене овдашњих аналитичара је да ће највише убудуће да поскупе тестенине, иначе, омиљене међу Немцима и да би њихова цена могла да се утростручи", истиче Ненад Радичевић, дописник из Њемачке.

Кромпирићи у Белгији скупљи 30 до 50 одсто

У Белгији су продавнице, за сада, уредно снабдјевене, али се и ту цјеновници чешће мијењају.
"Белгијанце је увек важно која је цена пакета кромпирића. То је порасло 30-50 посто и то је индикатор основних животних намирница. И оно о чему се говори је несташица сунцокретовог уља", казао је Душан Гајић, дописник из Белгије.

У Аустрији поскупљују хотелске услуге

Високе цијене енергената повећавају и трошкове у угоститељству. Тако из Аустрије стижу најаве поскупљења хотелских услуга за 10 до 15 одсто.
Да би ублажиле негативне посљедице по економију и стандард грађана, владе европских земаља предузимају различите мјере. У Белгији је ПДВ на струју и гас смањен са 21 на шест посто, а обезбијеђена је и једнократна помоћ за оне који се грију на мазут. Мјере рационализације и помоћи привреди и домаћинствима у наредним данима најављују и у Грчкој и Италији.

(РТС)